LA PLAGE ROSE 2019
Soi de struguri: Feteasca Neagra, Syrah, Merlot, Pinot Noir
Conținut de alcool: 12.5%
Temperatură de servire: 8-10° Celsius
Un roze ce se propune a fi definiţie pentru starea de bine! Viu, prezent, “solar”, te învăluie aromatic în senzaţii bogate de nectarine, mandarine, zmeură, cireşe albe şi flori de câmp, acompaniate de nişte interesante tente vegetale. Gustul suculent te captivează imediat cu aromele sale de grapefruit roz, căpşune şi piersici, dar şi datorită acidităţii şi mineralităţii, componente care vin cu un plus de prospeţime. Plăcerea de a-l consuma este amplificată de “explozia” fructată din postgustul amplu, proaspăt şi susţinut, cu accente citric-minerale. Se recomanda a fi asociat cu prieteni buni, mare, soare, petreceri sau doar cu o zi la plaja.
LA PLAGE ALB 2019
Soi de struguri: Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay, Feteasca Regala
Conținut de alcool: 12.5%
Temperatură de servire: 8-10° Celsius
Transmite energie şi optimism prin modul direct în care îşi dezvăluie aromele proaspete, şi intense de piersici şi caise coapte, completate de senzaţii crude, de citrice şi de ierburi aromate, precum coriandrul şi oregano. Gustul aminteşte în prima instanţă de merele dulci şi zemoase, după care îşi mută focusul către tentele de citrice, pigmentate de nişte nuanţe vegetale. Este crocant şi mineral, cu un postgust tonic, lejer şi proaspăt, caracterizat de straturi de arome de fructe galbene şi ierburi exotice. Prietenos si proaspat merge bine cu peste, fructe de mare sau salate.
LA PLAGE ROȘU 2018
Soi de struguri: Cabernet Sauvignon, Syrah, Feteasca Neagra
Conținut de alcool: 14.8%
Temperatură de servire: 12-14° Celsius
Un vin dinamic, fructat şi intens, cu o culoare rubinie strălucitoare, cu tente albăstrui. Aromatic, combină nuanţele joviale de fructe roşii, coapte şi suculente, de mure, coacăze negre şi vişine amărui cu tente foarte suave de ciocolată, lemn dulce şi violete. Gustul catifelat, cărnos şi prietenos, aminteşte de dulceaţa de vişine, de smochinele coapte şi de ciocolata cu lapte. Se bea foarte uşor datorită echilibrului foarte bun dintre aciditatea sa suculentă şi taninurile coapte, bine şlefuite. Postgustul este lung, uşor condimentat, fructat şi electrizant. Se poate consuma racit si la temperaturi mai mici (12-14 grade) in zilele de vara.
RASOVA PREMIUM PINOT GRIS 2018
Soi de struguri: Pinot Gris
Conținut de alcool: 12.5%
Temperatură de servire: 8-10° Celsius
Vin de culoare galben pai cu arome intense de piersica, para si flori albe. Gustul este dominat de mineralitate si salinitate, remarcandu-se prin eleganta si un postust lung. Bine racit te poate purta cu gandul (si gustul) prin toate colturile Dobrogei.
RASOVA PREMIUM CABERNET SAUVIGNON 2018
Soi de struguri: Cabernet Sauvignon
Conținut de alcool: 14%
Temperatură de servire: 8-10° Celsius
Este un Cabernet direct, intens şi energic si complex. Se exprimă în straturi aromatice dense de coacăze negre, violete, vişine amărui, ardei verde şi ciocolată, cu senzaţii lejere de condimente exotice. Gustativ, este suculent, cu o aciditate de vişine coapte şi cireşe amărui, şi cu taninuri atletice, ce-i conferă o astringentă lejeră. Tente uşoare de condimente şi vanilie aduc un plus de rafinament în postgustul lung, dinamic şi savuros. Ii „plac” fripturile, branzeturile maturate si batalul dobrogean.
NUD ALB 2019
Soi de struguri: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Feteasca Regala, Muscat Ottonel
Conținut de alcool: 13.5%
Temperatură de servire: 7-9° Celsius
Un vin care nu are nici cea mai mică reţinere în a-şi etala aromele intense şi îndrăzneţe. Aromatic, crează un puzzle de impresii “glamour”, din care nu lipsesc notele citrice, prezente şi precise, tentele fine de flori de soc, sau unele mai “voluptoase” de mere dulci şi de piersici coapte, peste care aşterne o senzaţie vegetală, de coriandru. Sauvignonul Blanc deţine prim- planul expresiei aromatice, însă Fetească regală contribuie la capitolul corpolenţă, la fel cum Pinotul gris conferă postgustului o tentă tonică, proaspătă şi crocantă. Gustul său este elegant, mineral, cu o aciditate citrică precisă, care se rezonează o lungă durată în postgustul lung, amplu, suculent şi uşor condimentat.
NUD ROSE 2019
Soi de struguri: Pinot Noir, Feteasca Neagra, Mamaia
Conținut de alcool: 13%
Temperatură de servire: 7-9° Celsius
Un vin “provensal”, cu o culoare roze foaie de ceapă şi arome foarte intense, de o minunată complexitate. Se exprimă elegant şi precis, printr-o combinaţie eclectică de arome, de la cele de zmeură, căpşune şi grapefruit, până la cele de piersică coaptă, flori albe şi cremene. Gustul are o profunzime impresionantă şi o structură complexă de fructe coapte, susţinută de o mineralitate sărată. Este rotund şi suculent, cu o aciditate crocantă şi foarte energică. Postgustul lung şi voluptos îşi etalează tentele de fructe coapte, alături de tonuri sofisticate de piper alb.
IMPERFECT ALB 2019
Soi de struguri: Fetească albă, Feteasca regală
Conținut de alcool: 13.5%
Temperatură de servire: 8-10° Celsius
Exprimă cât se poate de clar intenţia vinificatorului de a transmite în aceeaşi expresie aromatică eleganţă, delicateţe şi complexitate. Aromele sale intense reprezintă o combinaţie de tente florale, de flori de salcâm, cu note fructate de cireşe albe şi unele vegetale, crocante, pe care le pune în valoare cu ajutorul unor impresii de vanilie. Efectul surpriză este asigurat de o uşoară notă de fructe exotice, galbene şi coapte, care completează întregul tablou aromatic. Este plin, rotund şi suculent, cu o textură catifelată şi o aciditate citrică de mandarine şi pomelo, echilibrată de nişte senzaţii de vanilie şi condimente. Postgustul intens, floral-vegetal, capătă amplitudine datorită unei senzaţii condimentate, dar şi a unei note tonice, ce vine cu un plus de prospeţime.
IMPERFECT ROȘU 2018
Soi de struguri: Fetească neagră, Syrah
Conținut de alcool: 16%
Temperatură de servire: 14-16° Celsius
Un cupaj inspirat intre soiul autohton Feteasca Neagră si Syrah, vinul are o culoare de un rosu dens, adânc cu reflexii violacee. Aromatic ne întâmpina cu o complexitate aromatica in care regăsim note de fructe de pădure, pruna uscata si mirodenii dulci orientale, piper negru, si nuanțe de scortisoara. Corpolent si generos „Imperfect rosu” 2017 este impresionant prin taninurile suple in echilibru perfect cu aromele extrase din lemnul de stejar. Un vin opulent, modern, cu un final persistent si armonios.
BINE AI VENIT LA O GURĂ DE AER LA CRAMA RASOVA!
Dobrogea, Cernavodă, 155 de km de București cu mașina pe autostrada A2, practic nici 2 ore până la una dintre cele mai frumoase și primitoare crame din România.
De cum te-ai debarcat aici începi să simți aerul ușor salin al Mării Negre, liniștea și atemporalitatea specifică unei podgorii, dar începi să înțelegi că este vorba de o cramă nouă, contemporană, gata să-și primească turiștii.
Crama Rasova și-a început existența cu prima recoltă vinificată in 2015, ca investiție a familiei Ghiuri (Zoe și George) care au ales să aducă pe piața vinurilor din România o abordare nouă în materie de turism viticol și filozofie de vinificare.
Construcția proiectului a durat 2 ani (2014-2016) sub îndrumarea arhitectului Bruno Andreșoiu. După cum frumos îl descrie: crama “este un tribut adus reliefului dobrogean ondulat şi adesea arid, pietros, cu vegetaţie puţină şi chinuită”. Arhitectura modernă înglobează în ea elemente ale designului caselor dobrogene, elemente naturale precum lemnul, piatra albă şi fierul, ceea ce face ca întreaga construcţie să fie perfect integrată în peisajul auster al malului Dunării, ”ca o grămadă de stânci albe, ieşite din pământ”.
Localitatea Rasova, mai exact DOC Murfatlar, un climat extraordinar pentru vița de vie, pante cu terase pe malul Dunării, cu altitudini mici, cu soluri argiloase și loessuri nisipoase, un climat temperat puternic influențat de curenții Dunării. Sunt în total 47,5 ha de viță de vie cultivate în regim sustenabil pentru a pune în valoare
terroir-ul unic. Planția este relativ nouă (10 ani), dar sunt păstrate și vițe de vie de peste 40 de ani. Acest cumul de factori dă vinuri proaspete, echilibrate cu mineralitate greu de găsit în alte zone ale țării. Uneori când deguști vreun Pinot Grigio sau Chardonnay din zonă parcă simți în pahar mirosul suav al marii ușor salin, ușor vegetal.
Pentru că filozofia cramei este să aducă Dobrogea în paharele noastre, numele este dat de cel al localității (Rasova) unde se află viile, la 19 km de Cernavodă, la piciorul podului Anghel Saligny acolo unde se află crama, unde se întâmpla minunile: vinificarea și uneori petrecerile AER.
Rețeta locului este una de succes: locație superbă pe malul Dunării, în drumul spre mare, echipă tânără cu idei noi, tehnologie de vinificare modernă, transparentă, vinuri ce poartă amprenta locului și agricultură sustenabilă. Pe dealurile unde se coc strugurii la soare își fac veacul și famili de țestoase, o specie protejată în zonă. Se spune că dacă vezi țestoase în drumurile tale te umpli de belșug, așa că să vizităm mai des Dobrogea.
Proprietarii Cramei Rasova au înţeles că investiţia în cramă şi în vie trebuie însoţită inclusiv de investiţia în oameni. Astfel că, începând cu recolta anului 2019, l-au adus în echipă pe Răzvan Macici, cel mai cunoscut vinificator român la nivel mondial, pe care-l puteți cunoaște mai bine din interviul de aici.
Filozofia unei crame se scrie în ani, în experiențe și în vinuri. Dacă am rezuma totuși Crama Rasova, ar suna așa: “Ne interesează să fim noi. Așa cum suntem noi și nu a mai fost nimeni până acum. Ne interesează să ne creștem propria poveste și să creăm propriile vinuri, făcând loc aici, în
Dobrogea batrana, pentru ceva mai multă energie contemporană.
Așa că pentru cine dorește sa simtă această energie mai îndeaproape îl așteptăm la noi, la Crama Rasova, pe malul înalt al Dunării.“
Și pentru că filozofia unei crame este mai plăcut de înțeles prin vinurile sale, am pregatit pentru voi 5 selecții prin care ne dorim să surprindem mici părți ale locului și să înțelegem mai bine
Crama Rasova.
AER DE RASOVA
Primăvara anului 2017 a marcat poate unul dintre cele mai frumoase momente din viața mea. Prima lansare oficială de vinuri urma să înceapă în câteva ore la crama. O mare parte din portofoliul nostru urma sa fie prezentat în premieră către aproximativ 200 de oameni de afaceri, cunoscători de vinuri și reprezentanți ai domeniul Horeca. A fost un eveniment plănuit cu mult timp înainte pentru care s-au făcut foarte multe pregătiri: fiecare încăpere din cramă avea să fie scena pentru câte o gamă nouă de vinuri: La Plage, Imperfect și Nud. Au fost aduse lumini speciale, proiectoare, efecte speciale, sisteme de sonorizare și chiar mai multe trupe care urmau să cânte. Au fost două zile pline de munca.
Chiar cu câteva momente înainte de apariția invitaților am pornit singura pe traseul turistic și observam cum totul este pregătit. Mă plimbam prin cramă și vedeam toate proiecțiile impresionante, toate standurile pentru noile sticle de vinuri, auzeam toate melodiile în surdină și toate trupele care își acordau relaxate instrumentele muzicale. Parcă totul plutea în jurul meu. Am ajuns pe terasa unde pregatirile erau cel mai în toi. Teste muzicale, ospatari care decorau mesele, barmani care își pregăteau necesarul la post și bucătari care găteau felurile de mancare. Parcă eram într-un vis... Totul era exact cum îmi imaginam!
Am ajuns în vârful dealului pe care este construită crama și m-am asezat pe gazon. Acum puteam să cuprind toată orchestra de oameni care pregatiseră spectacolul. Toți fugeau în stânga și-n dreapta până când, deodată, au înțepenit în loc. Un fior rece mi-a trecut pe spate și mi-am revenit deodată din vis. Primii invitați au coborat din mașini și urmau să ajungă în recepție. Aveam emoții foarte mari. Pentru o clipă am ezitat să mă ridic. Când m-am uitat în sus, am văzut soarele care strălucea cum parcă nu-l mai văzusem niciodată. Ca un semn.. Ca o promisiune ca totul va fi bine. Atunci m-am ridicat și am pornit cu foarte mult curaj spre a-i întâmpina.
De atunci și până astăzi, toate evenimentele și petrecerile organizate la crama au avut parte de cea mai frumoasă vreme: întotdeauna soare și căldură, niciodată ploaie. Poate ar fi copilăresc să cred că soarele simte energia omului, poate nu. Dar pot să spun cu siguranță că a fost mereu de partea mea!
INTERVIU ZOE GHIURI CO-FONDATOR CRAMA RASOVA
Ne poți spune când s-a nascut ideea Rasova? Acel T0 al proiectului si cum ați inceput povestea?
După cum bine știți suntem unii din cei mai vechi distribuitori de băuturi din România prin Sorla, care activează din 1994. Avem cu Sorla o istorie de peste 25 de ani, iar în acest timp am văzut evoluția multor branduri de băuturi și crame din România și import. De multe ori ni s-a intamplat sa crestem un produs printr-o distribuție impecabilă, prin listarea în cei mai importanți clienți în care nu ar fi intrat altfel, cu eforturi mari din partea noastra, iar când business-ul creștea producătorul ne scădea politica comercială și/sau mai angaja un alt distribuitor.
Din această situație aparent nefastă a apărut ideea de a avea propriul brand pe care să-l creștem. Așa că acum le mulțumim tuturor celor care de-a lungul timpului ne-au pus în situația de mai sus. Fără ei probabil nu ar fi existat Crama Rasova.
Ideea deja încolțise încă din anul 2007, însă venirea crizei din 2009 a amânat un pic lucrurile.
Oricum cred că ceea ce a făcut ca lucrurile să se întâmple efectiv au fost sentimentele, emoția și energia pe care ni le-au dat mereu vizitele în vie, lângă localitatea Rasova sau pe malul Dunarii în actuala locație a cramei. Nu știu cum s-o descriu, dar e ceva ce de fiecare dată mă face să mă simt bine și îmi dă energie.
Pentru tine Rasova este despre pasiune pentru vinuri sau despre pasiunea pentru afaceri?
Rasova a început ca o investiție nouă într-o afacere. Acum după 5 ani de funcționare, după 5 recolte, după multe targuri, sute de degustări, cursuri WSET și peste 20.000 mii de oameni trecuți pe la crama, Rasova a ajuns să fie cel mai elocvent exemplu al dragostei și pasiunii pe care o am acum pentru vin. Asta are și costuri pentru că am făcut și fac pentru Rasova ce nu aș face pentru o afacere normala, de la timpul propriu pana la investiții care nu au o motivație economică imediată. E o pasiune scumpă!
Crama Rasova este una dintre cele mai frumoase crame din România, ți-ai imaginat-o așa de la început sau a ieșit mai bine decât așteptările tale?
Când ne-am apucat de proiect, nu cred că înțelegeam foarte bine cum va arăta crama când va fi gata. Dar, ca de fiecare data când apelăm la specialiști, le oferim toata încrederea și suportul nostru.
Ne-am bazat pe Bruno Andresoiu și pe echipa lui de arhitecti ca proiectul va tine cont de cele 3 dorințe ale noastre:
● turistul va fi universul în jurul căruia se invarte crama - ea să fie pregătită din toate punctele de vedere pentru turist/vizitator
● să reprezinte locul din care suntem - Dobrogea
● transparență totală - toata crama este deschisă vizitatorului și nimic din ceea ce facem aici nu este ascuns
Cum te-ai simțit când ai degustat pentru prima oară un vin de la Rasova?
Păstrând proporțiile, e ca atunci când ți se naște un copil, e o fericire aparte. E ceva ce ia naștere din munca, energia și din pasiunea ta. E o așteptare. Chiar dacă vezi cum se întâmplă totul la fiecare pas, rezultatul este o surpriză.
Care este vinul de la crama Rasova pe care familia Ghiuri îl bea cel mai des? De ce? Dar de la alți producători?
Știți cum e cu vinul, depinde. Eu tot timpul am considerat că vinul este cel mai reprezentativ asociat al stării în care te afli. Preferatele mele sunt Pinot Grigio și Chardonnay din gama Rasova Premium, Imperfect Fetească Albă & Fetească Regală și Tortuga roșu.
Fiecare are povestea lui. Pinot Gris-ul și Chardonnay-ul sunt, din punctul meu de vedere, soiurile albe care trebuie să fie “marcă înregistrată” pentru Rasova. Avem tot ce ne trebuie ca să ducem aceste soiuri la un nivel nu bun, ci extraordinar. Chiar recolta 2019 a acestor soiuri o veți putea descoperi curând în interpretarea lui Răzvan Macici, într-un brand nou ce-l vom lansa imediat ce se va putea.
Despre Imperfect ne place să spunem că este o provocare auto-impusă: să devenim mai buni de fiecare dată. Brandul pune accent pe soiuri românești și poarta, pe eticheta, o poezie a lui Nichita Stănescu.
Încă de prima dată când am ajuns pe dealurile unde acum sunt plantate vițele de vie am observat foarte multe țestoase de uscat, o specie protejata. Se spune că dacă întâlnești o astfel de testoasa o să ai un an îmbelșugat. Acest belșug ne dorim să îl împărtășim consumatorilor noștri prin Tortuga.
Știm că vinul este despre experiențe și momente. Ne poți spune un vin care te-a marcat și de ce?
Mă întrebai mai devreme cum a fost cand am gustat primul vin de la Rasova. Păi, primul vin de la Rasova pe care l-am gustat a fost Pinot Gris. Îmi aduc aminte foarte bine ziua din prima campanie în care am recoltat strugurii pentru vinul acesta. A fost ziua în care, cumva, m-am îndrăgostit de tot parcursul strugurelui: de cules, de sortat, de presat și așa mai departe. Cred ca este ceva unic legat de soiul acesta și îmi doresc să se audă mai departe despre el, ca oamenii să-l încerce și să simtă măcar puțin din emotia primei mele întâlniri cu el.
Crezi că lumea vinurilor este una ce aparține bărbaților? Cum te simți în ea? A fost greu să-ți câștigi respectul?
Sunt multe femei în lumea vinului și cu rezultate foarte bune pentru fiecare în parte. Găsim femei de la vinificație până la vanzare, de la degustare până la promovare și management, iar ponderea lor este în continuă creștere. Așadar nu o consider o lume a bărbaților. Mă simt foarte bine în lumea vinului și nu am întâmpinat niciodată probleme. Tot timpul am fost bine primită, ascultată și respectată. Nu cred că în lumea vinuluii este important dacă ești femeie sau bărbat, cred că mai degrabă este important să reușești să te prezinți corect și profesionist.
Sunt și persoane care acceptă mai greu autoritatea unei femei, însă asta e o problema generala și nu specifică lumii vinului.
Cum arată o zi de campanie de recoltare pentru tine? Te implici in tot procesul? Ce-ti place cel mai mult in această perioadă?
Perioada de campanie este cea mai aglomerată și cea mai frumoasă din an. Crama este foarte animată și mirosul specific de musturi în fermentație reprezintă un moment unic în an. Cred că cel mai mult îmi place animația, freamătul, pe care-l aduce fiecare campanie cu ea în cramă. Mai e și sentimentul ăla că în sfârșit poți să guști ce ți-a adus recolta asta.
Sunt implicată, poate prea mult, pentru că asta mi se reproșează cel mai des ☺, însă nu în partea de vinificație. Planificăm tot înainte de campanie, că echipa din crama și din vie sa aibă tot ce trebuie. Apoi ei țin legătura și planifica lucrurile zilnic. Pe mine doar ma informeaza. În 2019, de exemplu, am avut atat de multe evenimente la cramă încât campania aproape a trecut pe langa mine. Îmi aduc aminte că uneori mă invita Răzvan în cramă să-mi arate diverse musturi și de cele mai multe ori nu reușeam sa ajung. Mă trezeam cu el câteodată că venea cu un pahar de must: “Zoe, trebuie să-l vezi pe ăsta!”
Care a fost cea mai ciudată sau hazlie întămplare la o degustare de vinuri ghidată de tine?
Că tot vorbeam de recoltare, în toamna lui 2018, în plină campanie, am avut un grup foarte mare, aproape 400 de persoane. A fost super experiență să gestionăm și să interacționăm cu un grup atat de mare, mai ales că am avut cu ei mai multe activități pe parcursul unei zile întregi. Am fost în vie, unde au cules struguri și au făcut must, au făcut clătite cu struguri, s-au plimbat cu bicicletele și cu mașini de teren prin vie, au tras cu arma și multe altele. După prima parte a zilei în vie am venit în cramă, unde pe lângă masă și degustare am făcut și tururi de crama. La sfârșitul zilei eram la una din mesele de degustare când a venit Gigi la mine: “Stau eu aici, tu mergi repede sus în recepție că e război!”. Chiar așa era. O coada de 30-40 persoane, fiecare cu comandă în mână să cumpere vin. Ne-am organizat repede și am scos-o la capăt, dar mereu radem cand ne aducem aminte.
CUNOAȘTE-L MAI BINE PE RĂZVAN MACICI, VINIFICATORUL CRAMEI RASOVA
Ne povestești când ai început să vinifici? De ce ai ales meseria asta?
M-am născut într-o familie de viticultori şi vinificatori şi am crescut într-o casă înconjurată de vii, în comuna Valea Călugărească, Podgoria Dealu Mare. Când făceam câte o boacănă, mama mă trimitea la prăşit în vie. De mic, ajutam în cramă, la cules… iar meseria de vinificator a venit ca o alegere firească.
Ești unul dintre cei mai titrați vinificatori din România, cum te face să te simți asta?
Vă mulţumesc! Încerc ca prin vinurile pe care le fac să nu dezamăgesc această încredere şi apreciere.
Ai vinificat în două țări, pe 2 continente în același an și anume în România și în Africa de Sud? Cum diferă experiențele și care e mai adaptată stilului tău?
Mi-am petrecut cea mai mare parte din cariera de vinificator în Africa de Sud. Stilul de vinificaţie în Lumea Noua se bazează pe cunoaştere şi respect pentru viţa de vie, inovaţie, tehnologie şi atenţie la detaliu, elemente care-şi găsesc în mod firesc locul şi în România.
Acum vinifici pentru Crama Rasova. Ce găsești atât de special la locul acesta?
În primul rând, Crama Rasova este o familie de oameni frumoşi şi inimoşi, care m-au primit cu braţele deschise. La Rasova, viţa de vie are rădăcini adânci în solul calcaros, tipic zonei, iar strugurii noştri beneficiază de căldura soarelui dobrogean. Crama modernă şi bine echipată permite producerea unor vinuri de înaltă calitate. Producem cele mai bune vinuri roze din România, vinuri albe generoase şi vinuri roşii pline de caracter şi cu taninuri coapte. Minunat!
Ai creat multe vinuri, care vin făcut de tine te face cel mai mândru?
Am produs vinul oficial al Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de Africa de Sud în 2010. În 2007, un Shiraz de la Nederburg care a câştigat trofeul pentru cel mai bun vin din acest soi la concursul internaţional de vinuri din Londra, International Wine & Spirit Competition. Un vin dulce botritizat, din soiul Muscat de Frontignan, mi-a adus în anul 2012 titlul de “Vinificator al Anului” în Africa de Sud.
Care este soiul tău internaţional preferat și de ce?
Chenin blanc, pentru vinurile albe, în timp ce pentru vinurile roşii, nu pot să aleg între Shiraz şi Cabernet Sauvignon. Sunt soiuri cu care m-am asociat şi care mi-au adus cele mai mari satisfacţii în cariera de vinificator.
Care dintre soiurile de struguri românești e preferatul tău și de ce?
Fetească Neagră, fără îndoială! Un soi excepţional, care are potenţialul de a produce vinuri ce pot sta alături de cele mai bune din lume.
Campaniile de recoltare au un iz de poveste, ne poți povesti ceva mai puțin știută dintr-o campanie?
Am o cramă mică în podgoria Dealu Mare, împreună cu doi prieteni. Mierla Alba. Prima noastră recoltă, 2017, am lucrat-o împreună cu familia şi prietenii. Soţia mea a zburat din Africa de Sud ca să ne ajute. Ea, împreună cu mama şi sora mea, a sortat strugurii… Totul a fost făcut cu mâna noastră, cu multă multă dragoste! A fost ceva extraordinar să fiu la mine în cramă şi să lucrăm împreună acest prim vin.
Care e conexiunea dintre vin și vinificator, raportul de forțe? Te-ai simți vreodată neputincios?
Vinul începe şi se face practic în vie. Ca vinificator, încerc să aduc, de pe butucul de viţă de vie până în pahar ceea ce-mi dă natura. Cu multă grijă şi respect! Nu este vorba de un raport de forţe, este o colaborare. Da, am avut şi momente când m-am simţit neputincios dar asta e o poveste pentru altă dată.
Poți strica un vin? Cum?
Din păcate da! Lipsa de atenţie la detaliu, aplicarea greşită a practicilor de vinificaţie pot strica un vin. Încerc să nu mi se întâmple…
Dacă ai alege un singur vin de la Crama Rasova care ar fi acela? Dar din România? Dar din lume?
Crama Rasova produce vinuri roze excepţionale. Am să aleg totuşi vinurile din colecţia Imperfect: Alb, cupaj de Fetească albă cu Fetească Regală şi Roşu, Fetească Neagră. Sunt… perfecte! În România, aleg Fetească Neagră ca vin etalon. În lume, un Shiraz produs în Africa de Sud.
Un gând pentru oamenii interesați de vinuri din România?
Ne putem mândri cu vinuri minunate produse astăzi în România. Să le respectăm şi să ne bucurăm de ele!