Cunoaște-l mai bine pe Răzvan Macici, vinificatorul cramei RASOVA
Ne povestești când ai început să vinifici? De ce ai ales meseria asta?
M-am născut într-o familie de viticultori şi vinificatori şi am crescut într-o casă înconjurată de vii, în comuna Valea Călugărească, Podgoria Dealu Mare. Când făceam câte o boacănă, mama mă trimitea la prăşit în vie. De mic, ajutam în cramă, la cules… iar meseria de vinificator a venit ca o alegere firească.
Ești unul dintre cei mai titrați vinificatori din România, cum te face să te simți asta?
Vă mulţumesc! Încerc ca prin vinurile pe care le fac să nu dezamăgesc această încredere şi apreciere.
Ai vinificat în două țări, pe 2 continente în același an și anume în România și în Africa de Sud? Cum diferă experiențele și care e mai adaptată stilului tău?
Mi-am petrecut cea mai mare parte din cariera de vinificator în Africa de Sud. Stilul de vinificaţie în Lumea Noua se bazează pe cunoaştere şi respect pentru viţa de vie, inovaţie, tehnologie şi atenţie la detaliu, elemente care-şi găsesc în mod firesc locul şi în România.
Acum vinifici pentru Crama Rasova. Ce găsești atât de special la locul acesta?
În primul rând, Crama Rasova este o familie de oameni frumoşi şi inimoşi, care m-au primit cu braţele deschise. La Rasova, viţa de vie are rădăcini adânci în solul calcaros, tipic zonei, iar strugurii noştri beneficiază de căldura soarelui dobrogean. Crama modernă şi bine echipată permite producerea unor vinuri de înaltă calitate. Producem cele mai bune vinuri roze din România, vinuri albe generoase şi vinuri roşii pline de caracter şi cu taninuri coapte. Minunat!
Ai creat multe vinuri, care vin făcut de tine te face cel mai mândru?
Am produs vinul oficial al Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de Africa de Sud în 2010. În 2007, un Shiraz de la Nederburg care a câştigat trofeul pentru cel mai bun vin din acest soi la concursul internaţional de vinuri din Londra, International Wine & Spirit Competition. Un vin dulce botritizat, din soiul Muscat de Frontignan, mi-a adus în anul 2012 titlul de “Vinificator al Anului” în Africa de Sud.
Care este soiul tău internaţional preferat și de ce?
Chenin blanc, pentru vinurile albe, în timp ce pentru vinurile roşii, nu pot să aleg între Shiraz şi Cabernet Sauvignon. Sunt soiuri cu care m-am asociat şi care mi-au adus cele mai mari satisfacţii în cariera de vinificator.
Care dintre soiurile de struguri românești e preferatul tău și de ce?
Fetească Neagră, fără îndoială! Un soi excepţional, care are potenţialul de a produce vinuri ce pot sta alături de cele mai bune din lume.
Campaniile de recoltare au un iz de poveste, ne poți povesti ceva mai puțin știută dintr-o campanie?
Am o cramă mică în podgoria Dealu Mare, împreună cu doi prieteni. Mierla Alba. Prima noastră recoltă, 2017, am lucrat-o împreună cu familia şi prietenii. Soţia mea a zburat din Africa de Sud ca să ne ajute. Ea, împreună cu mama şi sora mea, a sortat strugurii… Totul a fost făcut cu mâna noastră, cu multă multă dragoste! A fost ceva extraordinar să fiu la mine în cramă şi să lucrăm împreună acest prim vin.
Care e conexiunea dintre vin și vinificator, raportul de forțe? Te-ai simți vreodată neputincios?
Vinul începe şi se face practic în vie. Ca vinificator, încerc să aduc, de pe butucul de viţă de vie până în pahar ceea ce-mi dă natura. Cu multă grijă şi respect! Nu este vorba de un raport de forţe, este o colaborare. Da, am avut şi momente când m-am simţit neputincios dar asta e o poveste pentru altă dată.
Poți strica un vin? Cum?
Din păcate da! Lipsa de atenţie la detaliu, aplicarea greşită a practicilor de vinificaţie pot strica un vin. Încerc să nu mi se întâmple…
Dacă ai alege un singur vin de la Crama Rasova care ar fi acela? Dar din România? Dar din lume?
Crama Rasova produce vinuri roze excepţionale. Am să aleg totuşi vinurile din colecţia Imperfect: Alb, cupaj de Fetească albă cu Fetească Regală şi Roşu, Fetească Neagră. Sunt… perfecte! În România, aleg Fetească Neagră ca vin etalon. În lume, un Shiraz produs în Africa de Sud.
Un gând pentru oamenii interesați de vinuri din România?
Ne putem mândri cu vinuri minunate produse astăzi în România. Să le respectăm şi să ne bucurăm de ele!