SELECȚIA DE VIN A SĂPTĂMÂNII VILLA VINEA
Un cupaj complex din
Merlot,
Zweigelt şi
Fetească Neagră, în care fructele roşii şi negre proaspete ies în prim plan, frumos susţinute de influenţa baricului, ce adăuga fine note de ciocolată amară şi condimente.
Culoarea vinului este rubiniu strălucitor, iar nasul, complex, aduce coacăze, mure şi vanilie, la care se adaugă impresii de piele proaspăt tăbăcită şi de fum. Corpul este suplu şi “degrabă curgător, cu taninuri moi şi bine finisate, alcool bine integrat şi o excelentă aciditate.
Gustul evoluează, pe măsură ce vinul se aerează, de la vişine coapte, cireşe negre şi magiun de prune, către senzaţii de praf de cacao, tabac şi scorţişoară. Postgustul e lung, proaspăt şi crocant, cu aluzii de prune afumate şi condimente exotice.
Un cupaj complex de
Fetească Regală şi
Fetească Alba, un întreg al cărui rezultat depăşeşte cu mult suma părţilor. Avem de-a face cu un vin matur, cu multă prospeţime, ce etalează un evantai aromatic sofisticat şi echilibrat. Un vin de gastronomie, dar şi de meditaţie.
Culoarea vinului este galben auriu, strălucitor, iar nasul este exotic, cu anason şi pepene galben, la care se adăuga o notă discretă de lemn şi vanilie. Corpul este masiv şi onctuos, cu o bună aciditate şi o textură compactă.
Gustul, intens, aduce un mix complex de măr copt, pară bergamotă şi ananas, bine susţinut, în plan secund, de senzaţii mentolate şi minerale. Postgustul, lung şi elegant, lasă impresii amărui, de citrice coapte şi aluzii dulci condimentate.
Un cupaj eclectic de
Fetească Regală,
Riesling de Rin şi
Pinot Noir (vinificat în alb), refermentat în sticlă după metoda tradiţională şi maturat timp de 36 de luni pe drojdii fine, un spumant ce poate oricând lupta, de la egal la egal, cu rivali din Champagne, Franciacorta sau Catalonia.
Prospeţime, eleganţă şi complexitate sunt primele trei atribute ce definesc acest vin, la care se adaugă o remarcabilă versatilitate în ceea ce priveşte asocierile gastronomice.
Culoarea spumantului este galben aurie, iar perlarea e fină şi persistentă. Nasul are caise confiate, note de patiserie şi fagure de miere.
Corpul este amplu, onctuos, cu o excelentă aciditate şi un discret rest de zahăr ce rotunjeşte în mod fericit tot ansamblul. Gustul e intens, cu mere coapte, piersici şi coajă de pâine proaspătă. Postgustul este lung, fructat, cu drojdii fine, aluzii ierboase şi delicate senzaţii dulci-amărui.
Un
Gewurztraminer absolut seducător, cu o intensitate aromatică demnă de rudele sale alsaciene. Un vin precis ca un ceasornic elveţian, foarte expresiv şi exuberant, totodată. Un răspuns perfect la întrebarea “cum arată un curcubeu de arome?”.
Culoarea vinului este galben deschis, cu tentă verzuie, iar nasul, exploziv, aduce petale de trandafiri, litchi şi mere coapte, la care se adaugă aluzii de pelin şi busuioc. Corpul, plin şi robust, are o aciditate zglobie şi alcool destul de bine evidenţiat.
Gustul vine în valuri succesive, cu peltea de trandafiri, gutuie pârguită şi lime, totul învăluit în senzaţii de ierburi mediteraneene condimentate. Postgustul, intens, proaspăt şi aromatic, lasă o plăcută astringenţă şi impresii dulci acrişoare de grapefruit şi coajă de portocale.
O
Fetească Neagră foarte intensă, cu accente pregnante de baric, care rămâne, totuşi, “pe partea fructata a vieţii”. De remarcat frumoasa simbioză a vinului cu lemnul de stejar – ce susţine notele de fructe roşii şi negre ale Feteştii, fără a le acoperi.
Culoarea vinului este vişiniu, cu bordură stacojie. Nasul, elegant, vine cu fructe negre de pădure, fum şi vanilie. Corpul e plin, cu taninuri ferme, o aciditate revigorantă, alcool bine integrat şi un foarte discret rest de zahăr.
Gustul aduce magiun de prune, coacăze negre şi vişine supracoapte, la care se adaugă impresii de cacao şi tabac. Postgustul, lung şi intens, lasă plăcute senzaţii de vişine trase în ciocolată neagră, condimente exotice şi piele tăbăcită.
Soiul Kerner este o noutate absolută în România, el regăsindu-se, de puţină vreme, doar în podgoria cramei Villa Vinea de pe Târnava Mică. Vinul, complex şi plin de personalitate, are un caracter ce aminteşte de Rieslingul de Rin – unul dintre părinţii biologici ai Kernerului.
Culoarea vinului este galben strălucitor, cu reflexii verzui, iar nasul e proaspăt şi elegant, cu mere verzi şi note ierboase, uşor minerale. Corpul amplu, cu o excelentă aciditate, are alcool perfect integrat şi o discretă astringenţă.
Gustul intens, aduce în prim plan un mix de piersici, mango şi corcoduşe verzi, la care se adaugă aluzii amărui condimentate. Postgustul, lung şi crocant, lasă senzaţii de grapefruit şi impresii discret saline.
Un rozé din Pinot Noir 100%, corpolent şi intens din punct de vedere aromatic, un vin „cu suflet de alb şi corp de roşu”, care face trimiteri stilistice la un rosado spaniol din regiunea Somontano.
Culoarea vinului este roz pal, cu tentă discret cărămizie, iar nasul, impetuos, aduce un buchet de fructe roşii de pădure şi subtile senzaţii de cremene. Are o excelentă aciditate şi un gust percutant, dominat de citrice amărui, căpşuni coapte şi note exotice de mango.
Postgustul lung, cu multă prospeţime, lasă plăcute arome de cireşe de mai, ierburi mediteraneene condimentate şi aluzii minerale. Per ansamblu, e un vin „de cursă lungă”, dar şi un excelent companion al gastronomiei.
Zweigelt, cel mai răspândit soi roşu din Austria, a ajuns, iată, pe valea Târnavei Mici, unde pare că s-a acomodat de minune. În podgoria cramei Villa Vinèa, Zweigelt-ul dă un vin care joacă undeva la limita dintre rustic şi elegant, făcând vagi trimiteri către un Pinot Noir foarte tânăr. Amatorii de vinuri roşii ieşite din tiparele clasice îl vor aprecia cu siguranţă.
Culoarea este rubiniu închis, cu bordură stacojie, iar nasul aduce un mix de vişine, cireşe şi lemn dulce. Vinul are o frumoasă textură, taninuri ferme şi catifelate, o exemplară aciditate şi alcool impecabil integrat.
Gustul e centrat pe fructe roşii crocante, la care se adaugă note de ciocolată neagră umplută cu vişinată. Postgustul, intens şi foarte proaspăt, lasă subtile senzaţii migdalate şi o plăcută astringenţă.
Un
Pinot Noir proaspăt, cu arome de fructe roşii suculente şi cu o foarte discretă influenţă a baricului. O dovadă vie că acest soi s-a adaptat perfect pe valea Târnavei Mici şi că poate da vinuri ce fac reuşite trimiteri către anumite exemplare burgunde.
Culoarea vinului este rubiniu deschis, cu fine irizaţii cărămizii, iar nasul e delicat, cu fructe roşii de pădure, note de grafit şi impresii florale, de violete. Corpul este suplu şi “degrabă curgător”, cu taninuri fine, alcool perfect integrat şi o bună aciditate.
Gustul este centrat pe un nucleu de mure, cireşe şi vişine, la care se adaugă aluzii vegetale, discret amărui. Postgustul, lung şi persistent, lasă senzaţii fructate, minerale, vag mentolate.
O
Fetească Regală care posedă, din plin, două dintre caracteristicile atât de iubite ale soiului: aciditate şi vioiciune. Dacă la aceste atribute mai adăugăm şi frumoasa mineralitate caracteristică terroirului de pe Târnava Mică, atunci rezultatul nu poate decât să încânte pe orice admirator al Feteştii Regale.
Culoarea vinului este galben pai, foarte deschis, iar nasul, delicat, vine cu un mix de flori albe de câmp, citrice verzi şi iarbă proaspăt cosită. Corpul este suplu, cu alcool bine integrat şi o aciditate sfredelitoare.
Gustul aduce în prim plan mere verzi, lime şi cârcei de viţă, la care se adaugă discrete senzaţii mentolate. Postgustul, proaspăt şi răcoritor, lasă o plăcută astringenţă şi note amărui, elegante, de grapefruit copt.
*Texte de Răzvan Avram