Să cunoaștem La Crema Winery – Chardonnay și Pinot Noir de climă rece
Când a fost fondată La Crema, în 1979, ca și La Crema Viñera, însemnând “Cel mai bun dintre vinuri”, numele a fost intenționat ales ca o laudă. Podgoriile acestea produc cei mai buni struguri din regiune. Astăzi, numele a fost scurtat pentru a însemna, pur și simplu, cel mai bun. Iar vinurile La Crema reprezintă cei mai buni struguri din regiunile cu climat predominant rece, din California și Oregon.
Vinurile La Crema - inspirate din Chardonnay-ul și Pinot Noir-ul în stil Burgundia - sunt făcute în loturi mici care pun în valoare arome distincte și echilibru. Rezultând, în final, vinuri elegante constante în calitate pe măsură ce trece timpul.
SĂ LAȘI PĂMÂNTUL SĂ CONDUCĂ
Inițial, La Crema și-a focusat eforturile în dezvoltarea vinurilor din Sonoma Coast.
A revendicat următoarea apelațiune importantă de Pinot Noir, folosind tehnici de producție artizanale, în stil boutique, cum ar fi manipularea cu grijă, sortarea precisă și zdrobirea strugurilor în loturi mici. Apoi, crama s-a focusat pe a aduce cei mai talentați profesioniști ai timpului. Unii dintre vinificatorii acelor timpuri au fost Rod Berglund, Jeff Stewart și Dan Goldfield. Lista era o înșiruire a celor mai mari vinificatori și experți în Pinot Noir și Chardonnay.
Imediat după trecerea în noul mileniu, La Crema s-a apucat de un program de creștere a podgoriilor din cele mai bune climate reci de-a lungul coastei de vest. Crama a început să lucreze extensiv cu struguri de apelațiuni cum ar fi Sonoma Coast, Green Valley, Anderson Valley și Los Carneros, întinzându-și influența până în Monterey în 2008, iar apoi în Willamette Valley, din Oregon, în 2012. Deși aceste regiuni de cultivat struguri sunt diferite, podgoriile în sine sunt toate în microclimate reci cu soluri ce nu rețin apa și nu produc cantități mari, dar produc vinuri distincte, bine echilibrate. Pentru La Crema, aceste similarități tehnice au reprezentat baza pentru a livra cele mai bune vinuri clienților săi.
”Jeff a crezut mereu că dacă îți cultivi proprii struguri ai o șansă mult mai bună de a controla calitatea vinurilor tale”, spune Don Hartford. Nimic nu se compară cu asigurarea sustenabilității podgoriei pentru a crește cei mai buni struguri.
De-a lungul ultimului deceniu, Crama a continuat să adauge vinuri din climatele reci din California și Oregon. Probabil cea mai remarcabilă dintre aceste podgorii este Saralee’s din Russian River Valley. Datorită contractelor pe durată lungă, La Crema a primit mult râvnitele Pinot Noir și Chardonnay de la renumita podgorie an de an și a dezvoltat o relație apropiată cu Richard și Saralee McClelland Kunde.
Când familia Kunde i-a abordat pentru vânzarea proprietății în 2013, La Crema a profitat de oportunitate. Crama a început un proiect de trei ani pentru reabilitarea hambarului din 1900, aflat pe proprietate, iar podgoria s-a redeschis, în 2016, sub numele de La Crema Estate, din Saralee’s Vineyard. Astăzi, această locație, care domină dealurile ondulate acoperite de vițe de vie, este completarea perfectă a centrului modern de degustare din centrul orașului Healdsburg.
SĂ SCOȚI TOT CE E MAI BUN DIN VIE
În ultimii ani, crama a funcționat sub conducerea vinificatorului-șef Craig McAllister, care lucrează la cramă din 2009. McAllister continuă să crească reputația cramei prin producerea unor vinuri Pinot Noir și Chardonnay de calibru, supervizând producția din Willamette Valley în Oregon până în Sta. Rita Hills, în California. Alături de echipa de producție, McAllister testează strugurii din fiecare parcelă ale fiecărei podgorii, verificând fiecare lot pentru a produce cele mai bune vinuri.
Conform lui McAllister, deși procesul este destul de riguros, nu se intervine foarte mult. Ceea ce vedem destul de rar la crame de talia La Crema.
”Există o autenticitate a vinurilor noastre - lăsăm strugurii să se exprime complet fără manipulări în cramă și sunt procesați în mod tradițional”, spune el. ”Fermentăm Chardonnay-ul în butoaie, iar batonajul se face manual. Așa cum se făcea în La Crema în anii de început”.
Pentru McAllister, calitatea și consistența sunt imperative. Când interacționează cu clienții și fanii cramei, aude cel mai des că sunt liniștiți știind că se pot baza pe La Crema și că vor primi vinuri de calitate în fiecare an. McAllister spune că aceasta consistență se datorează strugurilor, tancurilor mici și butoaielor mici de stejar franțuzesc. Tot el spune că progresul cramei este o reflectare a continuității datorate faptului că afacerea a rămas în familie și au acces la podgorii care respecta indicațiile vinificatorului pentru a obține recolta optimă în fiecare an.
Meet La Crema Winery – Cool climate Chardonnay and Pinot Noir
EN
When La Crema was founded in 1979 as La Crema Viñera, meaning the Best of the Vine, the name was intended as an unabashed boast: These vineyards produced the very best grapes in the region. Today, the name has been shortened to mean, simply, the best, and La Crema’s wines represent the best grapes from preeminent cool-climate regions in California and Oregon.
La Crema wines—inspired by Burgundian-style Chardonnay and Pinot Noir—are made in small lots that nurture distinct flavors and balance. The end result is elegant wines that are unswerving in quality over time.
LETTING THE LAND LEAD
Initially, La Crema focused efforts on developing wines from the Sonoma Coast, deemed the next great appellation for Pinot Noir, using artisan, boutique-style production techniques, like gentle handling, precision sorting, and crushing grapes in small batches. The winery then set its sights on bringing in the best talent available at the time. Some of the winemakers during this period included Rod Berglund, Jeff Stewart, and Dan Goldfield. The list was an all-star line-up of winemaking greats and experts in Pinot Noir and Chardonnay.
Right after the new millennium, La Crema set out to nurture an estate vineyard program comprising the best cool-climate sites along the West Coast. The winery began working extensively with fruit from appellations such as Sonoma Coast, Green Valley, Anderson Valley, and Los Carneros, extending its reach into Monterey in 2008, and then to Oregon’s Willamette Valley in 2012. Though these growing regions are different, the vineyards themselves all fall within cool-climates with well-drained soils that restrict yields and produce distinctive, balanced wines. For La Crema, these technical similarities were keys to delivering the best of the best to its customers.
“Jess always felt that if you could grow your own grapes, you have a much better chance of really being successful in controlling the quality of your wines,” Don Hartford says, noting that farming the vineyards sustainably also helps grow the very best fruit.
Over the course of the last decade, the winery has continued to add wines from cool-climate vineyards in California and Oregon. Perhaps the most notable of these spots is the iconic Saralee’s Vineyard in Russian River Valley. As a result of their long-term grower contract, La Crema had been receiving coveted Pinot Noir and Chardonnay from the renowned vineyard for years and developed a close relationship with Richard and Saralee McClelland Kunde.
When the Kundes approached them about buying the historic property in 2013, La Crema jumped at the opportunity. The winery launched a three-year rehabilitation of the circa-1900 barn on the property and reopened it as the La Crema Estate at Saralee’s Vineyard in 2016. Today, the convivial hospitality center that looks out on undulating hills of vines serves as the yin to the yang of the new and modern tasting room in downtown Healdsburg.
MAKING THE BEST OF THE VINE
In recent years, the winery has operated under the expertise of Head Winemaker Craig McAllister, who has been with the winery since 2009. McAllister continues to nurture and maintain the winery’s reputation of producing high caliber, cool-climate Chardonnay and Pinot Noir by overseeing production from Willamette Valley in Oregon to Sta. Rita Hills in California. Along with the production team, McAllister samples grapes from every block of every vineyard, tasting each lot to craft the best wines possible. According to McAllister, the process is high-touch but low-intervention, something that’s a rarity for wineries at La Crema’s scale.
“There’s an authenticity to our wines—we allow the grapes to fully express themselves without manipulation in the winery and they’re made in traditional ways,” he says. “We barrel-ferment Chardonnay and punch it down by hand, as it was done in La Crema’s early years.”
For McAllister, quality and consistency is the key. When he interacts with customers and fans of the winery, this is what he hears the most: That they take comfort in knowing that they can depend on La Crema and that they’ll be getting a quality wine year after year. McAllister says this consistency can be attributed directly to the fruit and by way of using micro tanks and small French oak barrels. He adds that the winery’s track record also is reflective of the kind of continuity that comes from being family-owned with access to estate vineyards, farmed to the specifications of the winemaker, to achieve the optimal harvest each year.