Ce înseamnă oare vinuri organice? Dar biodinamice? O altă găselniță de Marketing a producătorilor? Și care este oare diferența dintre cei doi termeni? Toate acestea sunt întrebări care ne dau bătăi de cap, mai ales în epoca consumerismului, când uneori eticheta unui vin poate face diferența. Răspunsurile le vom găsi în următoarele rânduri și mai ales săptămâna aceasta când pe www.desprevin.ro vom dezlega împreună cu voi ițele “biodinamice” ale Domeniului Bogdan.
Organic - noțiunea poate să reflecte două aspecte: primul este că strugurii sunt cultivați după principiile agriculturii ecologice, iar cel de-al doilea este că vinul a fost vinificat din struguri proveniți din agricultura organică, folosind tehnici de vinificare organică.
Noțiunea este reglementată la nivel european de mai multe instituții după standardul Comisiei de Agricultură Organică, Austria Bio Ganatie fiind una dintre cele mai respectate dinte acestea.
Viticultura organică se referă la faptul că strugurii sunt crescuți fără utilizarea îngrășămintelor, fertilizării sau altor tratamente sintetice, că în vie este încurajată biodiversitatea prin plantarea diferitelor plante care ajută dezvoltarea viei.
Vinul organic poartă această denumire pe etichetă și se referă la faptul că strugurii provin din culturi acreditate ca fiind organice, iar în procesul de vinificare se folosesc doar componente certificate organic, iar valoarea permisă de sulfiți este de 30-50 mg/litru (mult mai mică decât la vinurile non organice).
Bine, bine! Și care e treaba cu biodinamic vă veți întreba. De unde și până unde acest termen? Începută în 1920 de filosoful austriac Rudolf Steiner biodinamica este metoda de creștere a strugurilor (și nu numai) bazată atât pe practicile non-invazive, cât și pe un calendar astronomic specific. Fiecare zi coincide cu unul dintre elemente: pământ, foc, aer și apă. Zilele sunt organizate pe zile de fructe (de preferat pentru recoltarea strugurilor), zile de rădăcină (tăiere), zile de frunze (udare) și zile de flori, unde podgoria ar trebui să fie neatinsă. Sau cum este definită de practicanții săi o filosofie agricolă holistică.
Practic, agricultura biodinamică de ghidează după standardele agriculturii ecologice, însă respectarea calendarului lunii este esențial. Putem spune că viticultura biodinamică este și ecologică, dar reciproca nu este valabilă.
Vinul biodinamic se referă la acel vin obținut din struguri crescuți după practicile biodinamice, unde fermentarea cu ajutorul compușilor naturali existenți în struguri, fără drojdii selecționate, enzime, bacterii sau altă biotehnologie. Și în cazul acestor vinuri, nivelul de sulfiți este reglementat la minimum.
Practicile biodinamice sunt setate de Institutul Demeter, prezent în peste 45 de țări din lume.
Vă veți întreba desigur și dacă vinurile biodinamice au alt gust decât cele vinificate după standardele de vinificare moderne, însă răspunsul este nu. Ceea ce este mult mai conturată în acest tip de vinuri este amprenta regiunii și a soiului de struguri din care provin.
La Domeniul Bogdan toate cele 154 de ha de viță de vie sunt cultivate după tehnicile biodinamice încă din 2016, sub atenta supraveghere a lui Leonello Anello, figură ilustră în Toscana și inspector al Institutului Demeter din Italia.
Toate vinurile produse aici sunt organice, însă doar cele trei vinuri Pătrar sunt vinuri biodinamice 100%.
Află din calendarul biodinamic ce tip de zi este astăzi