O vinofabulă cu morala semnată de Somelier Sergiu Nedelea
Când am fost invitat să scriu câteva cuvinte de spre Fetească Neagră Opus Fabula de la Gramofon Wine, mi-am zis că nu este atât de greu. Cunosc vinul, mi-a plăcut de la prima degustare și pot spune că i-am fost „Naș” din momentul în care cuvintele Opus Fabula s-au identificat cu acest vin roșu demidulce. Ceea ce părea simplu devine complicat... cum să explici iubitorilor de vin, cunoscători sau nu, ideea unui vin roșu cu un rest mare de zahăr (40 gr), ce vrea el să exprime, cu ce preparate se poate asocia, care este momentul optim de consum, la ce temperatură se servește ținând cond de cele peste 16 volume alcool...
Practic nu am un merit anume pentru apariția acestui vin, el a fost îngrijit de Oenologul Gabi Lacureanu si Marcel Pascu, unul din proprietarii Gramofon Wine. S-a nascut dintr-o descendența nobila si anume din struguri de Fetească Neagră din Dealu Mare, într-un an de excepție când struguri au acumulat peste 300 de grame zahăr. Când Marcel Vulpoi, celălalt proprietar de la Gramofon Wine mi-a prezentat acest vin tânăr demidulce, din 2019, fabula cu vulpea și cu struguri acrii s-a schimbat și astfel a apărut numele Opus Fabula. Atunci a încolțit și ideea de a deveni un fel de cutrator al acestui vin. Știu că sună pretențios curator.... practic un fel de manager sau un supraveghetor (din latină: cura, însemnând „a avea grijă”). În mod tradițional, un curator este un specialist însărcinat cu colecțiile de artă ale unei instituții...dar oare vinul care este și un produs cultural nu merită din când în când un loc pe piedestalul artelor.
La o prima analiză senzorială a vinului, cea vizuală, vom gasi un lichid de un roşu rubiniu intens, cu ușoare reflexe violacee.
Înaintând cu celelalte simţuri, descoperim parfumul bine evidenţiat al fructelor- cireșe negre, coacăze și prune. Ulterior își mai fac apariţia, deşi mult mai subtil, notele picante ale condimentelor.
La degustare se prezinta somptuos, catifelat si profund. În mod curios, deși este vinificat în demidulce, zahărul rezidual este discret făcând un echilibru excelent cu taninurile încă neșlefuite. Sunt acolo arome fructate îmbietoare, ce nu ezita să tenteze palatul. Cum să nu te bucuri când gustul este învăluit de arome de vișine, prune uscate, curmale zaharisite, coajă de portocală confiată, stafide și o atingere de pudră de cacao. Per total, ai de-a face cu un vin armonios, bine echilibrat, cu o deosebită persistenta finala.
Poate nu întâmplător a obținut și o primă recunoaștere- Medalie de Aur la Premiile de Excelență Vinul.ro 2020. „Pe surse” am aflat că a fost foarte aproape de o Mare Medalie de Aur. Dar să nu ne grăbim e încă tânar și dacă o să puteți păstra o sticlă din cele 5000 (ediție limitată) valoarea va fi consemnată de timp.
Taniniuri cât cuprinde, explozie de fructe coapte, picanterii de condimente, structură bine definită, potență alcoolică, dar și un rest de zahăr generos care ar părea că ne încurcă în a găsii preparatele potrivite acestui vin. Și totuși se împerechează excelent cu brânzeturile albastre în general și se descurcă destul de bine cu brânza Stilton în special. Această Fetească Neagră cu un alcool puternic și gust demidulce, răcit usor pe la 16 grade Celsius, poate fi asociat și cu nuci prăjite, crème brulée, ciocolată și lava cake ... dar carne? Ei bine da și carne, Opus Fabula are caracteristici ce decorează gustativ preparatele gastronomice din carne, cu specialitati grase, consistente, suculente, cu gusturi decise...preparate din miel pigmentate cu dulceaţă de ardei iute, muschiuleț de căprioara cu sos de afine, dar mai ales cu un piept de rață la cuptor cu smochine.
Iubim cu toți vinurile roșii vinificate în sec, dar din când în când vulpea ajunge la strugurii dulci și astfel se nasc vinofabulele!