Noi considerăm că oenologii sunt acei oameni cunoscuți mai mult prin vinurile lor decât personal, așa că vă propunem să ne povestiți cum ați început cariera de vinificator? Ce are meseria asta așa special?
Am absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea de Tehnologie, specialitatea tehnologia vinului și a produselor obținute prin fermentare. După absolvirea facultății mi-am început cariera de vinificator lucrând la ,, Doina Vin” SRL din Chișinău unde am activat 10 ani. În anul 2004-2005 am venit în România, unde am renovat și modernizat Crama Ceptura efectuând prima campanie și îmbuteliere. Din 2006 am profesat 5 ani la Casa de Vinuri Huși și din 2011 la SC Cotnari SA în calitate de director al combinatului de Vinificație.
În meseria de vinificator rezultatele sunt parte din tine. Este o meserie cu abilități care se cizelează în timp, dar fără aceasta vinul pe care noi îl consumăm nu ar fi atât de „adevărat”. Un oenolog este un artist, este persoana care transformă strugurele în acea băutură, vinul.
Este o meserie extrem de frumoasă, interesantă, fiecare vin îți oferă ceva nou, nu există monotonie în vinificație.
Această meserie necesită multă pasiune, devotament, sacrificiu și numaidecât trebuie să simți ceva pentru vinuri. Pe lângă formarea profesională îți solicită și creativitate, modestie, organizare, iar inspirația împreună cu experiența sunt vitale.
Vinul pentru mine este totul: suflet, familie, dragoste și prieteni.
Cum este să fii unul dintre vinificatorii cu cele mai multe vinuri băute în România?
Pentru mine reprezintă o onoare, satisfacție și mulțumire, dar reprezintă și o responsabilitate foarte mare deoarece gusturile și buzunarele consumatorilor sunt diferite, de la vinul dulce, demisec, sec, alb, rose și nu în cele din urmă, roșu.
Ce sentiment aveți când vă uitați în spate la atâția ani de carieră ca oenolog?
Împlinire. Dar și regret, timpul zboară prea repede... Se spune că în viață, dacă îți alegi meseria cum trebuie și-ți place ceea ce faci, nu vei munci nici o singură zi din ea, dar pe lângă acest lucru mai contează și pasiunea.
De care dintre vinurile făcute de dumneavoastră sunteți cel mai mândru?
Vinurile seci la Cotnari. Începând cu anul 2011 prima Grasă de Cotnari vinificată în sec, Busuioaca sec și Feteasca Neagră, revenită acasă.
Și nu în ultimul rând vinurile spumante Frâncușă, Fetească Neagră roze, Tămâioasă Românească dulce.
Într-un final de toate, pentru că stropul de vin făcut de mine poate aduce bucurii, prietenii, satisfacții și dispoziție bună tuturor românilor.
Care este soiul de struguri care vă e la suflet?
Grasă de Cotnari. Grasa de Cotnari este simbolul Cotnariului și, implicit, al României. Vinul ce ne reprezintă la toate concursurile internaționale aducând atât Cotnariului cât și României cele mai prestigioase distincții. Potențial extraordinar, atât pentru învechire, cât și tânăr sec și nu în ultimul rând pentru spumante, metoda champenoise.
Cum arată o zi de campanie de cules la Cotnari SA sub organizarea lui Viorel Andronic?
O zi de campanie hrănește un an. Ziua de munca începe la ora 6 dimineața și nu știi când se termină. Procesăm pe zi în jur de 750- 800 tone struguri, maxim trei soiuri pe zi. Capacitatea de fermentare o avem de 8 000 000 litri (cisterne cu temperatura controlată, ce ne permite lejer să fermentăm în ele de doua ori, toată producția fără grabă). Campania de vinificație este cel mai frumos proces din toată tehnologia vinului, în această perioadă fiecare oenolog poate să-și arate măiestria . Dacă nu depui multe cunoștințe, experiență, efort și suflet în această perioadă nu mai ai ce căuta prin cisterne vinuri bune în decursul anului.
Ne petrecem viața cu vinul, este un prieten bun dar și foarte egoist. Ne fură din timpul pe care trebuie să-l petrecem cu familia, copiii dar ne oferă multe împliniri și bucurii sufletești.
La final, un gând pentru iubitorii de vinuri?
Vinul este o băutură nobilă, care face o afirmație despre tine atunci când o consumi. Este elegantă, pasională și rafinată. Leagă oameni și creează prietenii, bună dispoziție. Este un produs “viu”, care evoluează.