Cum de ai ales meseria de vinificator/oenolog ? Ce-ți place cel mai mult din procesul de “facere” a vinului?
Pot spune că "dragostea de vin" a pornit de la o vârstă fragedă venind chiar de la bunica, cea care îngropa vinul toamna după ce se oprea din fermentație și ni-l dădea nouă de ziua ei "Sfânta Maria", fiind unul din momentele în care ne aduna pe toți nepoții și noi cu plăcere degustam din vinul și bunătățile pregătite. Am urmat liceul DIMITRIE CANTEMIR din Huși, unde am luat contact prima dată cu vinul de calitate și cu oamenii din spatele vinului, rămânând cu amintiri frumoase din vinoteca liceului unde îmi desfășuram practica de vara.
La Universitatea de Științe Agricole și Medicina Veterinara “Ioan Ionescu de la Brad” am deprins o parte din “tainele vinului” sub atenta îndrumare a profesorului Valeriu V. COTEA, dar cu direcții precise trasate de însuși Academicianul Valeriu D. COTEA, cel care a înnobilat acest lucru atât cu poveștile dumnealui cât și cu prietenia și armonia vinului. Momentan am în desfășurare o lucrare de doctorat la aceeași Universitate cu tema “Influența diferitelor tipuri de suse de levuri asupra calității vinurilor spumante obtinute prin metoda tradițională”.
Este greu de spus dacă există vreo etapă preferată din procesul de creație a vinurilor, dar cu siguranță una dintre cele mai importante etape se întâmplă în perioada de fermentație.
De ce ai ales crama Gramma ? Ce are locul asta așa special ?
Cred că ne-am ales unul pe celălalt! Fiind în primul an la doctorat, îmi aduc aminte cu mare drag de momentul în care a venit profesorul Cătălin Zamfir, cu propunerea de a face vinurile împreună, la GRAMMA. Pe lângă propunerea făcută de Cătălin la momentul respectiv, cred că cel mai mare merit îl are Marian Olteanu pentru că a ales să mergem împreună pe “pe drumul sinuos al vinurilor”. Totul este absolut special la GRAMMA, pe lângă faptul că este amplasată într-un loc minunat, un sat frumos, VIȘAN, situat foarte aproape de orașul Iași, cu o priveliște de care nu se bucură foarte multe crame și mai este și locul unde mi-am întâlnit jumătatea, care a adus în viața mea echilibrul de care aveam nevoie.
Cu care dintre soiurile de struguri pe care le vinifici aici rezonezi cel mai mult și de ce ?
Este foarte greu de spus dacă am vreun soi preferat, după părerea mea fiecare este spectaculos în felul lui. Aligoté-ul prin mineralitate, Feteasca regală prin aciditatea ridicată, Feteasca albă prin eleganță, Cuvée-ul Vișan prin armonie, rozé-ul prin fructuozitate, vinurile roșii prin masculinitate. Toate acestea fac din vinurile GRAMMA o diversitate de arome și gusturi.
Care este vinul făcut de tine de care ești cel mai mândru ?
Aș putea să vă spun despre evoluția vinurilor și a brandului GRAMMA după anul 2016, anul începutului colaborării noastre.
Știind că vinurile Gramma aveau deja un nume și o recunoaștere, atât națională cât și internațională, am încercat să duc și mai departe curentul creat, obținând an de an vinuri cu personalitate, care la rândul lor s-au întors cu medalii și aprecieri de la majoritatea concursurile de specialitate unde au fost trimise.
Știind despre Aligoté-ul de Gramma că a fost apreciat chiar de la prima apariție, am continuat tradiția, ba mai mult în fiecare an am venit și cu noutăți, aducându-mi aminte cu drag despre Feteasca albă 2016, vinificată în sec, continuând cu rozé-urile din 2017 și 2018.
Sunt un mare fan al soiurilor românești, Fetească albă, Fetească neagră, sunt vinurile de care pot spune că au ceva aparte, de aceea vă recomand cu drag aceste două vinuri.
În opinia ta, care este raportul de forțe între vie și vinificator ? Cine pe cine “posedă” ?
Pe lângă faptul că ar trebui să fie o “simbioză între cele două organisme”, via și vinul nu prea pot merge separat, dacă ai struguri buni poți obține un vin mare, altfel nu!
De ce îi doare capul pe unii oameni când beau vin ? :)
Nu știm!
Părerea mea este că vinul ar trebui însoțit de o mâncare bună sau măcar de un pahar cu apă,‘separat’, după cum bine știți, vinul conține alcool, fiind unul din factorii deshidratării, de acolo posibile dureri de cap. Zic. Nu știu sigur!
Cum arată o zi din viața ta în campania de recoltare ?
☺ Niciuna nu-i la fel!
În campanie știi când pleci de acasă dar niciodată când ajungi înapoi. Știind că munca unui an întreg, al unei întregi echipe se află pe mâinile tale, trebuie să ai un plan foarte bine stabilit de la bun început. Dimineața, de multe ori, în campania de vinificație te regăsește tot la cramă, degustând musturile obținute de cu seară.
La final, ne împărtășești o întâmplare hazlie din crama ?
De fel nu sunt un tip hazliu, dar nu pot uita una dintre primele zile la Crama Gramma, la prima ediție a Festivalului La Vie, în programul festivalului fiind incluse vizită la cramă și degustări de vinuri.
La degustarea respectivă, ca deversor, folosind o carafă de vin, iar în degustare având doar vinuri albe și roșii, spre finalul degustării a apărut unul dintre participanți, cu un pahar de vin roze și cu dorința de a cumpăra câteva zeci de sticle de vin pentru nunta lui ce avea să urmeze. ☺