Cum a fost trecerea de la industria farmaceuticelor la cea a vinurilor?
O trecere extrem de plăcută. Inițial a fost privită ca o investiție în ceva care să mă țină activ, iar treptat s-a transformat și într-o pasiune.
Când te-ai îndrăgostit de vin?
Undeva acum 7-8 ani și a început cu o invitație la un pahar de vin, eu nefiind consumator de vin. Mai mult, am fost curios să aflu povestea din spatele paharului. Iar de atunci poveștile s-au adunat și m-au determinat să scriu, împreună cu familia, și propria noastră poveste. Povestea La Migdali.
Care a fost vinul care ți-a deschis “ușa” spre industrie?
Nu aș spune că am un vin anume care să fi produs declicul. Mă atrag cupajele roșii, pe model Bordeaux, dar obligatoriu să conțină și un “hint” de Fetească Neagră, după cum nu refuz nici un pahar de Syrah sau Malbec. Dovadă că am plantat ambele soiuri la noi, în vie. Iar vara merg obligatoriu pe un rose, de preferat la 11.5% alcool, model Provence, un pahar de vin alb corpolent barricat sau un Sauvignon Blanc de Noua Zeelanda. Însă, pe care încă îl găsesc greu de replicat la noi.
De ce Dealu Mare? Ai explorat și alte regiuni viticole înainte?
Din două motive: una din cele mai renumite regiuni viticole ale României și distanța față de locuința, 1 h, ceea ce face ca business-ul să fie mult mai ușor de manageriat.
Cum ai ales numele vinului tău fanion "Trois Amis"? Dar al cramei?
Am fost 3 prieteni, care am absolvit Universitatea de Medicină. Toți am optat să renunțăm la Medicină și să intrăm în industria farmaceutică. Aveam planuri mari, spre exemplu, ca în momentul în care ajungem la o anumită vârstă, să lucrăm și să locuim împreună. Ne cumpărasem chiar și un teren la Predeal pentru retragere. Pe unul dintre ei l-am pierdut în 2015, celălalt a rămas pasionat în continuare de munca în pharma iar eu? Eu am lansat Trois Amis (3 prieteni). De ce în franceza? Pentru ca am afinități pentru Franța și visez ca într-o zi să vând La Migdali (Aux Almandiers) în Franța, a doua noastră casă.
Dealurile din Valea Scheilor, unde se află via, erau renumite acum câțiva zeci de ani pentru plantațiile de migdali, iar de aici până la « La Migdali » nu a fost decat un pas.
Care este vinul tău preferat La Migdali?
Vinul pe care mi-l voi face singur, când va fi gata crama. În rest, nu-mi permit să am un «copil» preferat.
Care sunt planurile de viitor pentru La Migdali?
Pasul firesc este construcția propriei crame, dar pentru asta îți trebuie foarte multă răbdare și nu prea sunt campion la asta. Am reușit după 18 luni să obțin PUZ ( planul urbanistic zonal), iar de aici până la obținerea autorizației de construcție nu ar mai fi decât un pas de 3-6 luni.Sper ca până la sfârșitul anului 2021, să vă pot primi în crama La Migdali.
De asemenea, plantăm în primăvara încă 2 ha (Fetească Albă și Fetească Regală), ajungând astfel la un domeniu de 22 ha.
Cum ai defini industria de vinuri din România din acest moment?
O industrie care încearcă să se repoziționeze și să schimbe impresia consumatorului despre vinurile românești. Iar apariția cramelor boutique, după modelul château francez (cu până la 30 ha vie) este benefică pentru că a crescut enorm calitatea vinurilor românești. Iar recunoașterea internațională nu întârzie să apară.
Peste 100 vinuri produse în România au primit medalii la Decanter World Wine Awards 2020, la cel mai renumit concurs mondial de vinuri, 2 dintre vinurile La Migdali (Trois Amis 2017 și Chardonnay 2017), numărându-se și ele printre laureați.
La final, un gând pentru cei care descoperă acum lumea frumoasă a vinurilor?
Să asculte și mai ales să meargă să vadă povestea/istoria locurilor și a oamenilor care stau în spatele unui pahar de vin.