Ești unul dintre oenologii tineri ai României. Cum de ai ales meseria asta?
Cred că meseria m-a ales pe mine căci toată copilăria și adolescența mea au fost legate de vin, fiind născut într-o familie de viticultori, atât mama cât și tata sunt absolvenți ai facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași. În fiecare vacanță de vară eram prezent în vie printre tractoare și personalul din ferme.
Ai fi putut vinifica oriunde în lume, dar tu ai ales să rămâi aici. Ce crezi că are Cotnariul atât de special și de ce ai ales să rămâi?
Familia mea, prietenii mei sunt legați de locurile acestea, iar dragostea față de soiurile românești (atât Cotnari cât și Casa de Vinuri Cotnari sunt singurele 2 crame din România care vinifică doar din soiuri autohtone) m-a făcut să fiu tot ce sunt azi: un oenolog norocos să lucreze într-un terroir minunat.
Vinifici pentru Casa de Vinuri Cotnari. Cum a fost să-ți impui stilul?
În vin nu cred că se poate vorbi despre a impune ceva, este despre a învăța și a înțelege ce se potrivește mai bine strugurelui cu care lucrezi. În primii 2 ani ai mei am fost la Cotnari și din 2011, odată cu prima vinificație la Casa de Vinuri Cotnari, am început, cu ajutorul domnului Andronic Viorel, să vinificăm pentru prima dată soiurile din podgoria Cotnari în sec. În plus, am adus la Cotnari 2 noi soiuri: Busuioaca de Bohotin și Feteasca Neagră.
Cum arătau zilele la începutul proiectului Casa de Vinuri Cotnari? Vi se dădeau șanse? Ce te-a făcut să faci vinuri “altfel” pentru zonă?
Am crezut de la început în proiectul nostru. Este o mare șansă să începi un proiect atât de complex alături de oameni cu care ai crescut și pe care știi că te poți baza. Un alt plus pentru noi este prezența doar a soiurilor autohtone în podgorie din care producem atât vinuri liniștite, cât și vinuri spumante (metoda tradițională și metoda charmat). În decursul acestor ani am reușit să creștem și să dezvoltăm noi produse de care sunt mândru și de care știu că pot sta pe orice masă.
Care este soiul de struguri care îți place cel mai mult? Dar cel care îți dă cele mai mari bătăi de cap? De ce?
Nu cred că pot să spun că am un soi preferat, toate îmi plac foarte mult și toate m-au surprins în toți acești ani în fiecare campanie de recoltare .
Se poate „strica” un vin? Cum?
Bineînțeles, lipsa igienei în cramă și neatenția pot duce foarte ușor la pierderea unui vin .
Care este vinul făcut de tine de care ești cel mai mândru?
De toate vinurile mele mă atașez și îmi place să le degust în funcție de momente ale zilei sau de starea pe care o am, dar dacă ar fi totuși să aleg unul, cred că ar fi vorba de Castel Vlădoianu.
Care crezi că este raportul de forțe între oenolog și vie? Cine pe cine „stăpânește”?
Oricât de mult a avansat tehnica în momentul de față, toată lumea știe că un vin bun pleacă din vie, fără struguri buni e imposibil să faci un vin bun .
Ne poți împărtăși cum arată o zi din viața lui George Maluțan în campania de cules?
Cred că nici o zi nu seamănă cu cealaltă. La mijlocul lui august începem campania de recoltare cu pregătirea vinurilor materie primă pentru spumante și încheiem la final de octombrie cu Feteasca Neagră. În toată această perioadă mă mut la Cotnari pentru a nu mai pierde timp valoros cu drumul spre Iași .
La final, un gând pentru iubitorii de vinuri?
Să încerce cât mai multe vinuri de la noi. În fiecare dintre ele am pus tot ce are mai bun podgoria noastră.