Te invit, Crina, ca pentru început să ne spui câteva cuvinte despre tine. Care a fost drumul pe care l-ai parcurs până la poziția pe care o ai astăzi la Domeniile Averești?
Ai început cu cea mai grea întrebare.
Am terminat Academia de Studii Economice, facultatea de Relații Internaționale, cu specializare în Managementul Riscului Financiar. Am început cu asta cu un scop: sunt de profesie economist și marketing-ul m-a găsit pe mine, nu invers. Am avut un pic de ajutor de la fostul angajator: Nufarm România, o companie multinațională originară din Australia, producătoare de input-uri pentru agricultură.
A fost ambiția mea să nu fiu doar un nume de familie, am început cu un internship cu perioadă determinată pe o funcție de suport, cu atribuții modeste la departamentele financiar și marketing. În primă fază am obținut extinderea contractului, urmată de câștigarea unui post și avansarea în cadrul departamentului de marketing.
A fost o perioadă foarte frumoasă, în care am câștigat experiență și am crescut profesional, perioadă ce s-a încheiat în momentul când am simțit că aveam ceva de spus în business-ul de familie. Încă de la început am contribuit în paralel la ceea ce atunci începea să fie drumul Domeniilor Averești – Podgoria Huși.
Dacă tot am adus vorba de Domeniile Averești, cum a început povestea aici? Este vorba de pasiune pentru vin sau oportunitate de business?
Pentru tata a fost pasiune, el este de profesie agronom, născut în județul Iași și crescut cu via în suflet, însă pasiunea nu se reduce doar la asta. Cumva oamenii înțeleg pasiunea ca fiind de partea opusă a business-ului. Nu știu dacă o poți separa de business: dacă îl crești îl apreciezi și mai mult, ești împlinit, iar dacă ești pasionat de el, trebuie să ai rezultate ca să izbutească.
Pentru mine a început ca o contribuție naturală, mi se părea firesc, fiind în grupul de afaceri dezvoltate de tatăl meu. Ulterior, a evoluat în ceva ce iubesc și a ajuns locul în care mă simt cel mai confortabil și îmi luminează fața când îl povestesc. Gândindu-mă retrospectiv, clar m-a atras domeniul pentru că m-am implicat voluntar mult timp la Averești, în detrimentul celorlalte afaceri, însă m-a cucerit subtil și ireversibil.
Cum te simți ca femeie într-o industrie așa zis “a bărbaților”? Ai simțit vreodată că trebuie să depui mai mult efort?
Pe cinstite, fără să criticăm cultul „bărbaților” ( cultul există peste tot, nu doar în vinuri și are și doamne în el), cu cât sunt mai multe femei inteligente și cumpătate, în interiorul industriei, cu atât el se disipează. Și cred că știm vreo câteva ☺
Care este lucrul cel mai de preț pe care l-ai învățat de la tatăl tău, cunoscut mai ales ca fiind un om de afaceri de succes în domeniul agricol?
Dacă ar fi să aleg, am mai bine de 3 lucruri pe care le-am învățat pe partea de business, toate la fel de importante: 1) nu face business din ce nu știi; 2) fii un bun ascultător; 3) business-ul funcționează pe respect câștigat și competențe.
Ceva noutăți pregătiți? Poate un spumant? Poate un Aligote în stilul celor din Burgundia?
Lansăm o mulțime de noutăți: de la o Zghihară și o Busuioacă în colecția noastră de top, Diamond, 2 vinuri destinate exclusiv HoReCa, la un nou vin în retail, noi soiuri în colecția de vinuri pentru evenimente (Riesling de Rhin s.a.). În același timp am avansat cu lucrările de extindere a cramei și în viitorul apropiat vom avea posibilitatea să producem și spumante.
Deja o întrebare clasică în această perioadă: cât de mult v-a afectat pandemia și în ce zone ale afacerii?
Asemenea multora am fost afectați de reducerea vânzărilor pe piața internă de distribuție și de scăderea ratei încasărilor. Am reușit însă să atragem business nou pe produsele proprii, dar și pe private labels din zona de export, iar, în România, am lansat sub private label cu unul din cei mai mari retaileri de pe piață. În același timp, am păstrat toți angajații, fără să apelăm la șomaj tehnic. Mai mult, decât atât, am angajat și încă angajăm în această perioadă colegi noi.
Ce tip de vinuri alegi când ești la masă? Ești băutoare de vin alb, rose, roșu sau spumant? Ce vin preferi de la Domeniile Averești?
Acasă suntem băutori de alb, preferatul meu e Zghihara de Averești din colecția Nativ, însă abia o aștept și pe cea nouă din colecția noastră Diamond, cu dop de sticlă.
Prin prisma cursurilor de Wset am încercat mult mai multe în ultima perioadă, dar dacă nu e de la Averești nu e recurent, îmi plac mult ale mele, îmi place stilul fresh, ușor de băut, îmi place să am aciditate naturală în vin.
Cu ce soi românesc rezonezi cel mai mult și de ce?
Cu Zghihara de Huși, un soi deosebit, greu de pus în tipare, pentru că: n-am fost niciodată tipul de fată prințesă și îmi plac lucrurile oneste.
Ce iubești cel mai mult la industria vinurilor?
Vinurile. ☺ Îmi place să descopăr aromele, îmi place că se lasă cu povestiri, îmi place că poți să creezi dintr-un soi atât de multe stiluri de vin, îmi place voia bună a oamenilor.
Ne împărtășești o întâmplare hazlie din experiența ta cu industria vinurilor?
Ne vedem la un pahar de vin, sigur apare una.