Pentru că oenologii sunt acei oameni expuși mai mult prin vinurile lor decât personal ne-am dori să știm cum v-ați început cariera și de ce ați ales această meserie?
Cariera mea a început odată cu înscrierea la Liceul Agricol D.Cantemir, unde sub bagheta reputatului profesor Dr.Ing. Avram D. Tudose am descoperit tainele viticulturii și vinificației. Practica efectuată în cadrul cramei acestui liceu a făcut ca dragostea mea pentru această meserie să capete noi conotații, care s-au dezvoltat în timp, în cadrul Facultății de Horticultură Iași, sub îndrumarea mentorului meu academicianul Prof. Dr. Valeriu D Cotea.
Provenind dintr-o zonă viti-vinicolă unde principala activitate era producerea strugurilor și obținerea vinurilor drumul meu părea firesc pentru o carieră în acest domeniu.
În timpul liceului am degustat pentru prima oară un vin Busuioacă de Bohotin, din vechile pivnițe ale Episcopiei Huși, construită în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, lucru care m-a motivat și mai mult pentru a merge pe acest drum.
Care este soiul de struguri pe care-l iubiți cel mai mult ? De ce ?
Soiul de struguri pe care îl iubesc cel mai mult este Zghihara de Huși.
De ce? În aparență vinul fiind unul deschis, prietenos, soiul Zghihara de Huși este totuși complicat deoarece este unul din soiurile de struguri pe care îl recoltezi nu când vrei tu, ci când vrea el. Fiind sensibil la boli și dăunători stabilirea momentului de recoltare este o provocare.
Ce are podgoria de la Averești atât de special încât v-a făcut să rămâneți aici atâți ani ?
Am ales să rămân în podgoria Averești motivat de un complex de factori.
O perioadă lungă de timp centrul viticol Averești a funcționat sub brandul de Huși. Practic pentru mine a fost o provocare desprinderea Avereștiul de Huși și cu eforturile financiare ale proprietarului dezvoltarea unui nou brand.
De-a lungul anilor sunt sigură că ați făcut multe vinuri, care este cel de care sunteți cel mai mândru ? De ce ?
Sunt mândru de Busuioaca de Averești datorită faptului că am reușit să leg acest soi de un terroire și un climat aparte oferit de podgoria Averești. Busuioaca de Averești a ajuns să fie “ inconfundabilă ” .
Perioada culesului este una dintre cele mai frumoase de peste an, cum arată o zi din această perioadă pentru dumneavoastră ?
O zi din campania de vinificare începe dimineața cu inspecția utilajelor de vinificare din punct de vedere al igienizarii și verificarea operațiunilor efectuate pe timpul nopții. Urmează verificarea registrului de laborator cu înregistrarea parametrilor fizico-chimici ale musturilor și vinurilor înregistrate în timpul nopții.
Odată cu sosirea primelor remorci degust strugurii care intră în vinificație în ziua respectivă. Împreună cu inginerul din cramă și cu șefa de laborator stabilim protocolul de vinificare pe soiul de struguri din ziua respectivă.
Urmează munca de teren din plantație unde merg și degust diverse soiuri de struguri și determin conținutul de zahăr pentru a stabili momentul recoltării.
Ziua se încheie cu turul de degustare a musturilor aflate în fermentație și determinarea densităților împreuna cu laboratorul.
Noi credem că atât vinificatorul, cât și via sunt două forțe. Care pe care domină în acest proces de facere a vinului?
Practic nu domină nici una dintre acestea. Ele trebuie să lucreze împreună în elaborarea unui vin de calitate.
Cum poți să “greșești” un vin?
Poți să „greșești„ un vin necunoscând particularitățile morfologice ale soiului de struguri din care provine vinul. Dar trebuie să ținem cont că din „greșeli”se pot obține și vinuri mari.
Ne lăsați un gând pentru iubitorii de vinuri ?
Pentru iubitorii de vin: În fiecare vin se află o particică din sufletul celor care au participat la facerea lui.