Cum a început povestea ta cu vinul?
Povestea mea cu vinul este de când mă știu ☺. Chiar dacă am copilărit pe dealurile Drăgășanului, nu pot să spun că am crescut în vie. Însă sunt mândră că părinții mei au reînviat o tradiție de familie și astăzi sunt implicată alături de ei în tot ceea ce înseamnă managementul cramei Avincis.
Fiecare pahar de vin este o experiență în sine. Spune întotdeauna o poveste pe care degustătorul o descifrează în notă personală. Vinul este și o experiență multisenzorială, văzul, mirosul și gustul fiind activate atunci când bem un pahar de vin.
Dar povestea cramei Avincis?
AVINCIS este continuarea unei povești de familie, cu pasiune pentru vinuri și lucru bine făcut. Povestea
a început încă din anul 1920, când Maria și Iancu Râmniceanu au cumpărat în Drăgășani un conac în pur stil neoromânesc, inspirat din arhitectura ctitoriilor brâncovenești, înconjurat de vii.
După neagra perioadă comunistă în care domeniul a fost lăsat în paragină, în anul 2007 părinții mei s-au reîntors și au hotărât să reconstruiască moștenirea familiei noastre.
Astăzi, domeniul VILA DOBRUSA, care și-a deschis porțile pentru iubitorii vinului în vara anului 2011, cuprinde conacul, crama AVINCIS, 43 hectare de viță de vie, mai multe hectare de pădure și amenajarea peisagistică. Așa cum spune tatăl meu, domeniul Vila Dobrușa este un proiect cu trei dimensiuni.
Primele două dimensiuni sunt reprezentate de dorința de recuperare a memoriei familiei și de a continua tradiția viticolă și oenologică.
Ambiția de a pune în valoare soiurile autohtone în dialog cu soiurile internaționale are un suport propice în terroir-ul calcaros și argilos de pe dealul Dobrușa. Vinurile AVINCIS îmbină esențele acestui teroir și lumina răsăriturilor, amiezelor și a apusurilor.
A treia dimensiune e dată de viziunea arhitecturală și peisagistică, pe care arhitectul Alexandru Beldiman a pus-o în operă. Jocul subtil al formelor spațiale, complementaritatea dintre stilul neo-brâncovenesc al conacului și înfățișarea cramei și alternanța surprinzătoare dintre piatră, lemn, sticlă și metal.
Care crezi că este legătura între avocatură, scriitură și vin? Cum reușești să împaci cele trei domenii în care activezi?
Este o vorbă – schimbă un stres cu altul. Îmbinarea celor trei activități mă face să mă destind de fiecare dată când schimb activitățile dintr-un domeniu cu altul. Sunt mai eficientă, mai creativă, pasiunea cu care le fac pe cele trei este mereu proaspătă, tocmai pentru că le îmbin într-un mod echilibrat.
Legătura este mare. Se spune că cu cât aprofundezi mai multe domenii, cu atât mai bun ești în ele.
Sunt conexiuni, lucruri pe care le înveti într-unul și le aplici în celălalt, ieșind din zona de confort. De exemplu, logica și rigoarea documentelor juridice te învață să fii atent la detalii și structurat și să poți citi altfel un plan de afaceri, un buget sau o situație financiară. La fel, aceste calități exersate mă ajută să scriu ordonat, să simt mai bine logica unui text literar.
Sunt norocoasă să fiu implicată în aceste proiecte frumoase, prin care cunosc mulți oameni speciali, am ocazia să lucrez cu ei și să facem schimb de experiențe.
Cum se împarte femeia Andreea Micu între a fi mamă, avocat, scriitor și proprietar de cramă în Dragășani (la cateva ore bune de București)?
Este păcat că zilele au doar 24 de ore. Rămân mereu lucruri nerezolvate și proiecte în curs, dar e frumos să fie așa. Una din superputerile în care încerc să mă specializez este aceea de a fi magician al timpului și să îmbin viața de familie cu joburile și pasiunile mele.
Obiectivele, scopurile sunt motorul unei vieți active, pline de provocări, în care creștem alături de oamenii cu care colaborăm și descoperim mereu lucruri noi.
Însă, a fi mamă este o prioritate pentru mine, iar timpul petrecut cu copiii e cel mai important. Deși nu reușesc niciodată să ofer atât cât îmi propun.
Când mergem la cramă îmbinăm viața de familie cu treburile legate de afacere. Iar vara, când activitatea instanțelor de judecată este redusă, încercăm să lucrăm de la cramă pentru a profita și de frumusețea de acolo. Nu ne iese mereu. Bucureștiul rămâne centrul activităților pe toate planurile.
Scrisul rămâne forma mea de evadare și de a îmi explica lumea. Scriu cărți pentru copii („Lunus, Plinus și Andrei în Țara lui Faci Ce Vrei”, „Lunus, Plinus și Andrei pe Pământ nu faci ce vrei”, „Lunus, Plinus și Miracolul Crăciunului”, „Giusina, cămila de București”) și în prezent am o rubrică permanentă pe platforma Literomania – Din Ținutul Năzdrăvanilor (https://www.litero-mania.com/author/andreea-micu/ ).
Ne povestești despre Drăgășani? Care crezi că sunt atuurile zone Dragășani?
Dacă în Moldova există Odobeşti, iar în Muntenia, Dealul Mare, Oltenia are, la rândul ei, o importantă, veche şi de tradiţie zonă viticolă: Drăgăşani.
Drăgășani este o zonă specială pentru famila mea, având o istorie aparte, numeroase legende și tradiții, bucate gustoase, oameni harnici și peisaje spectaculoase. Pe Dealul Viilor, potrivit specialiştilor, asemănător regiunii Toscana, primăria a demarat un proiect de turism de nişă. Drumul viei şi vinului va trece prin aproape 300 de hectare de viță de vie și va conduce turiştii și pasionații de vin spre cele patru crame.
Podgoria Drăgășani este recunoscută pentru cultivarea a trei soiuri de struguri pentru vin: Crâmpoșie Selecționată, Negru de Drăgășani și Novac, soiuri cu mare potențial în producerea vinurilor de calitate, care pot reprezenta România inclusiv la nivel internațional.
Zona a crescut foarte mult în ultimii zece ani, podgoria Drăgășani fiind atractivă și pentru turismul viticol în continuă dezvoltare, iubitorilor de vin oferindu-li-se sejururi turistice cu cazare, mese, degustări de vinuri, tururi de cramă şi plimbări în vie.
Ce atârnă mai greu în balanța unei crame de succes așa cum este Avincis: pasiunea pentru vin sau gândirea comercială?
Hrănirea așteptărilor cu povești, umanizarea unei etichete elegante și asocierea cu fenomene care depășesc lumea vinului sunt câteva dintre deciziile care duc vinurile Avincis pe calea succesului de brand.
Poveștile care se nasc din gândire comercială, oricât de bună ar fi aceasta, nu au suficient suflet. Rămân doar inițiatoare de produse fără trecut. Pasiunea da viață a unui produs, mai ales unul precum vinul și tot pasiunea este motorul care împinge lucrurile în timpuri mai grele economice.
Cum te simți ca femeie într-o industrie așa zis “a bărbaților”? Ai simțit vreodată că trebuie să depui mai mult efort?
Pentru mine această discriminare nu există. Nu mi-am pus niciodată problema și nu cred că industria aceasta este a bărbaților. Nu este etichetată astfel, pentru că nu este așa.
Știu care sunt calitățile noastre, faptul că putem construi. Femeile știu să prezinte vinurile cu dăruire, să le facă cunoscută povestea, să bea vinul ”în mod inteligent” și să le arate acest lucru și celor interesați să afle mai multe despre acest domeniu. Femeile și bărbații fac o echipă bună și în acest domeniu ☺.
Ce vinuri bei, Andreea, când vrei să te răsfeți?
Vinul este despre experiență și despre starea pe care o ai atunci când îl bei, așa că în confortul casei mă relaxez cu vinul Cuvée Alexis – Rose, cu prietenii ciocnim un pahar de Crâmpoșie Selecționată. Iar la ocazii speciale sărbătorim cu vinul Cuvée Andrei.
Care este soiul de struguri autohton care este cel mai aproape de sufletul tău?
Crâmpoșia, așa cum se zice pe Dealurile Drăgășanilor, ea salvează România.
Simbol al regiunii, portdrapel al vinurilor românești la târguri, potențial, acest soi are origini pre-romane și vinurile au o prospețime, cu anumită mineralitate, iar aromele cele mai întâlnite fiind pere, citrice, mere și cireșe galbene.
Cum vezi industria vinurilor din România peste 10 ani?
Este destul de dificil să ne imaginăm ce va fi peste un an, nu peste 10 ani.
Consumatorii se schimbă, iar noua generație, obișnuită cu opțiuni numeroase și informație la discreție, devine din ce în ce mai greu de persuadat. Iar când vine vorba de fidelizare, cu dificultate putem spune că vinurile românești reușesc să-și asigure un volum constant de vânzări.
Însă, viitorul sună bine pentru noi și înseamnă inovație, tehnologie și consumatori educați – se vor crea oportunități pe piața locală care să ne ajute să fim mai aproape de consumatori, vânzările online vor fi cu siguranță prima opțiune pentru cunoscători, experiențele vor fi parte din strategia de vânzări, iar consumatorii vor fi educați și mult mai apropiați de brandurile românești.
Industria de vin va fi mult mai prosperă, progresele se fac și se vor face mult mai rapid și vizibil.
Care este wine and food pairing-ul tău preferat?
În acest moment, alegerea mea este Cuvée Petit – Sauvignon Blanc, alături de creveți în sos de lămâie.
Dar de cele mai multe ori, prefer o friptură de vită consistentă alături de Pinot Noir, care e mai lejer, catifelat din gama vinurilor roșii.