MIRELA MATEESCU DESPRE CRAMA GRAMMA
Crama Gramma este una dintre destinatiile de bifat pe “to see” list-ul meu. Recunosc ca nu i-am vizitat desi de multe ori le-am incercat vinurile. Despre ei stiu doar ca sunt o crama micuta, cu pana in 20 de hectare, in apropiere de Iasi. Eram fan al Aligote-ului de la ei, mi-a placut si Feteasca Neagra insa acum recunosc ca m-am lasat cucerita si de Feteasca Regala degustata acum.
Ce mi-a starnit mie curiozitatea vis a vis de Gramma au fost doua lucruri: etichetele memorabile semnate de Horatiu Malaiele (asta seteaza si un standard pentru mine vis a vis de calitatea vinului) si antiteza daca vreti, vie destul de veche – proprietar tanar… una dintre figurile foarte interesante in zona Iasilor este Marian Olteanu cu care am avut ocazia sa vorbesc pe la targurile de profil. Te astepti de la un “tinerel” sa scoata via veche, sa vina cu vie noua, dar el le-a pastrat, lucreaza cu ele si foloseste frumos tot ce ii ofera pamantul acela. Mi se pare mai pare foarte faina si abordarea lui lipsita de fonfleuri si vibe-ul fresh pe care il aduce intr-o zona in care viticultura si promovarea vinului aveau nevoie de un make-up. Cumva cred ca felul lui de a fi se regaseste si in vin… sunt vinuri easy going, nepretentioase, tineresti si vesele. Cred ca viitorul vinului sta bine pe mainile tinerilor pasionati si implicati in business-urile lor precum Marian, Anca Maria Vladoi, Livia Girboiu.
Fiind vara am ales sa incerc un alb, Cuvee Visan – Feteasca Regala si un rose, Cuvee Visan din Cabernet Sauvignon si Melot.
La Feteasca regala, nasul este suav si elegant si relativ discret in raport cu gustul. M-am delectate cu un iz de sambure de migdala, carcei de vita de vie si note citrice. Gustativ mi s-a parut exploziv, plin de prospetime, cu o aciditate bine armonizata cu restul de zahar. Imi plac notele de lamaie, grepfruit, para verde, piersica putin coapta si cremozitatea care mi-a imbracat palatul. Mi se pare un vin chilibrat: ce anunta olfactiv livreaza gustativ, alcool integrat, final lung si frumos. Un vin proaspat si crocant pe care il vad bine racit, la 8-10 grade, alaturi de o salata cu branza de capra, avocado, piept de pui si nuci sau un quiche cu mai multe tipuri de branza cremoasa.
Rose-ul este o incantare de fructe, si olfactiv si gustativ. Capsuni, fragi si zmeura, toate acoperite de o aciditate zglobie, postgust lung cu o nota de piper alb. Desi are 13,6 grade alcoolice, sunt frumos ascunse si te fac sa termini usor si repede o sticla intreaga, mai ales daca e o seara calduroasa e vara si il mai si imparti cu o persoana draga cum mi s-a intamplat mine.
Il vad asociat cu un somon cu piure de pastarnac, un risotto cu fructe de mare sau o plachie de crap cu multe legume.
Vinuri tineresti, baubile, de cursa lunga, vesele si foarte versatile…
Felicitari Gramma, see you soon 😊