Spritz Spritz - Hooray!
Șprițul este o băutură extrem de prietenoasă. În Germania este adesea comandat fără a ține cont de cantitate când vine vorba de evitarea prea mult alcool la ora prânzului, mai ales atunci când nu îți dorești doar apă. Dar în Pfalz, a doua cea mai mare regiune viticultură de la granița cu Alsacia, aproape că se bucură de statutul de cult religios. Aici, șprițul se numește Schorle iar rețeta este așa: se amestecă patru degete de vin și patru degete de apă, pe verticală, dacă cineva zice pe orizontală, va minte. Cantitatea uzuală este întotdeauna jumătate de litru și Riesling este cel mai bine potrivit pentru amestec. Deoarece șprițul este întotdeauna consumat în grupuri, este o băutură care creează legături sociale și chiar dacă ești străin în zonă îți poți face noi prieteni rapid. În timpurile Corona, desigur, acest lucru nu este recomandat, dar asta nu scade din calitatea băuturii. Șprițul leagă două dintre cele mai bune băuturi din lume: apa și vinul. Nimic nu te împrospătează mai bine vara după sport decât un șpriț rece, cel mai bine este să bei unul înainte de duș și unul după. Recomand să-ți calibrezi singur proporțiile de vin și apă din amestec, dar personal găsesc că 1/3 vin și 2/3 apă este raportul excelent, fapt pentru care sunt desigur ridiculizat în Pfalz. Este plăcut chiar și cu înghițituri mari, șprițul este întotdeauna amabil și nu “scoate niciodată ciocanul”. Acest lucru înseamnă că trebuie să lucrați cu adevărat în mod intenționat pentru a vă ameții. Puteți face acest lucru în două moduri cu teoria seturilor, sau puteți omite apa. Dar atunci nu va mai fi un șpriț. :)