O parte din amintirile noastre cu restaurante din România sunt bine documentate în fișe de evaluare completate minuțios de către fiecare din evaluatorii anonimi care au fost acolo. Cel mai mult au scris despre gust, pentru că ce se află în farfurie contează în proporție de 70% în nota finală. Fiecare fel de mâncare comandat a fost fotografiat, notat și descris detaliat, cât să facă dreptate efortului depus de echipa din bucătărie să găsească cele mai bune ingrediente și să le pună în valoare în moduri creative și curajoase. Evaluatorii noștri au scris și despre atmosfera din restaurant, despre design-ul locului, despre raportul calitate-preț sau despre cum au fost întâmpinați și tratați pe tot parcursul vizitei de către cei din restaurant și toate acestea sunt organizate pe foldere și fișiere, cât să suprindă complet toate detaliile unei vizite.
O altă parte din amintirile noastre sunt stocate foto și video – ne putem uita oricând la oricare imagine de la cele două Gale de lansare în România a ghidurilor Gault&Millau de restaurante. Primul în 2018, când am inclus 141 de restaurante din țară, iar al doilea în 2019, când 275 de restaurante din țară au aflat că fac parte din ghid. Au urcat pe scenă la fiecare din cele două evenimente Bucătari-Șef în plin avânt al carierei lor și au demonstrat că de la un an la altul nivelul general al gastronomiei din România a fost mai bun. Au primit premii pentru că atât evaluatorii anonimi din România, cât și cei internaționali care i-au vizitat, au concluzionat că gastronomia din România începe să aibă o voce puternică și pe plan global.
Iar cealaltă parte din amintirile noastre sunt și cele care ne dau puterea să fim zi de zi aproape de restaurante și să le sprijinim să meargă #maideparte. Sunt amintirile tuturor discuțiilor cu fiecare din echipele restaurantelor din comunitatea noastră – de când i-am anunțat că fac parte din ghid și i-am invitat la Gală. De când am planificat Zilele Go-Mio, eveniment ce urma să aibă loc în luna mai a acestui an când mai bine de 100 de restaurante din toată țara au pregătit meniuri speciale ce urmau să fie disponibile timp de 10 zile. De când au închis și ne-au cerut sprijinul să gătească totuși pentru personalul medical. De când au redeschis și s-au reinventat peste noapte, chiar de mai multe ori într-o singură lună, unii din ei livrând pentru prima dată.
Le suntem alături cu entuziasm pentru că știm că vor găsi o cale să treacă și peste perioada aceasta. Și le suntem alături cu dor de toate vizitele anonime ce vor urma – sperăm de cât mai curând, la anul, când evaluatorii noștri anonimi vor începe vizitele pentru noul Ghid. Suntem convinși că toate lunile acestea de chin îi vor face mai puternici și le vor întări încrederea că oaspeții lor îi vor în viețile lor și acum, și mâine, și la anul. Că experiențele gastronomice sunt experiențe de cunoaștere și întoarcere spre sine, la cel mai înalt nivel, iar oamenii nu vor înceta nicicând să se întoarcă la ei înșiși, deci căutarea de gusturi memorabile este o activitate ce nu va dispărea.
Găsiți pe pagina Gault&Millau România și pe platforma locala go-mio.ro vești și informații despre restaurantele din România care pun gustul mai presus de orice și care, alături de producători locali și echipe dedicate, fac tot posibilul să mențină sus nivelul gastronomiei. Vă încurajăm să le fiți clienți în perioada aceasta și să le recomandați, la rândul vostru. Mulțumim echipei desprevin.ro pentru că săptămâna Dor de Bine!