Deschidem o nouă săptămână pe desprevin.ro cu poveștile colorate și vinurile delicioase ale Africii de Sud. În România puține vinuri din această țară ajungă să fie comercializate. Dar din această selecție mică, există și câteva destul de interesante. Așa că ne-am propus ca pe perioada celor 7 zile să spunem câteva dintre poveștile țării.
Istoria Africii de Sud, ca țară producătoare de vin, începe acum 360 de ani când europenii ajung pe coasta oceanului Indian la “Cape of Good Hope”. Însă, adevărata perioadă a istoriei moderne a viticulturii se lansează în 1994 odată cu câștigarea primelor alegeri democratice de Congresul Național African.
Astăzi vorbim despre a 8-a țară producătoare de vinuri din lume și așa cum pomenește Tim Atkins - Master of Wine - în raportul său anual despre Africa de Sud, în anul 2019 vinurile Africii au ajuns să fie la cel mai înalt nivel de calitate din istoria sa. În prezent, în țara situată în emisfera nordică, se cultivă în proporție de 20% Chenin Blancul, strugure originar de pe Valea Loarei din Franța. Am putea spune că această “Cenușăreasă” a industriei de vinuri își cunoaște strălucirea aici, dând vinuri extraordinare, de la cele “easy drinking” până la cele complexe, structurate și extraordinare.
Un alt strugure interesant cultivat aici este Pinotage-ul. Am putea spune ca este strugurele local, ce definește Africa de Sud, alături de Chenin Blanc. Pinotage a fost obținut prin încrucișarea Pinot Noir-ului și a Cinsaut în 1925 la Universitatea din Stellenbosch.
Întorcându-ne la zilele noastre și la pandemie, putem spune, deși majoritatea țărilor sunt afectate, că această perioadă afectează cel mai puternic Africa de Sud. În primul rând, prin măsurile extreme luate de Guvern în perioada 27 Martie - 19 August prin care au interzis consumul, implicit vânzarea de băuturi alcoolice și de tutun. Asta a făcut ca producătorii de vin să fie blocați pe perioada pandemiei cu stocul de vin fără a-l putea valorifica. În perioada de lockdown a fost interzis chiar și exportul, Africa de Sud fiind unul dintre top 10 țări exportatoare din lume.
Situația creată a indignat atât populația, producătorii de vinuri, care se aflau într-o situație fără precedent, cât și profesioniștii din industria vinului din toată lumea. Astfel, s-a creat la nivel mondial campania de promovare a consumului de vinuri din Africa de Sud #SaveSAwine, pentru a putea ajuta cele 533 de crame operaționale din țară, cei 2 778 de fermieri ce se ocupă cu cultivarea viței de vie.
Ne-am alăturat și noi campaniei și am hotărât să aducem mai aproape un strop din minunatele vinuri ale Africii de Sud.