În Africa de Sud se cultivă peste 100 de soiuri de struguri. Cifra poate fi impresionantă, deși unele soiuri sunt cultivate pe suprafețe foarte mici pe cele 117 000 ha dedicate doar viței de vie.
De departe cel mai cultivat soi al Africii este Chenin Blanc - 19 000 ha. Strugure alb, originar de pe Valea Loarei, Franța. Pare mult, însă suprafața cultivată în trecut era și mai mare, trendul fiind descrescător, astăzi strugurele fiind folosit de cele mai multe ori pentru a obține vinuri albe de calitate.
Așa cum spune Ken Forrester, producător de vinuri, Cheninul este considerat această “Cenușăreasă” a industriei de vin, un strugure relativ neutru, cu puține caracteristici remarcabile de reținut când este tânăr, fără arome extraordinare și bine definite.
Totuși, de ce este atât de iubit și plantat în Africa de Sud vă veți întreba?
Datorită versatilității sale, Chenin Blanc-ul este unul dintre cei mai populari struguri aici. Găsim vinuri de la tinere și crocante, pe care să le bei până e gata masa, la cele complexe ce au fost învechite în sticlă minimum 1 an, făcute din struguri crescuți de viile vechi, la vinuri spumante delicioase, produse după metoda tradițională sau la vinurile de desert aurii, pline cu arome de caise, gutui și smochine, ce aproape reduc totul la esența însăși a strugurelui.
“Misterios și răbdător, niciodată evident, dar atât de rafinat și profund satisfăcător încât simți, fără să știi, nevoia de a experimenta din nou acea frumusețe diafană și captivantă - așa este adevărata natură a Cheninului.” - Ken Forrester
Dacă ar fi să gândim Africa de Sud în soiuri de struguri roșii, emblema țării este Pinotage-ul. Strugure local, obținut la Universitatea din Stellenbosch în 1925, prin încrucișare a două soiuri pur franțuzești: Pinot Noir și Cinsaut. Rezultatul încrucișării celor două soiuri a fost neașteptat. Strugurii obținuți aveau o culoare extrem de închisă, iar vinul pe care l-au creat era îndrăzneț, bogat în tanin și culoare - total diferit de părinții săi. În ciuda diferenței de aromă, Pinotage va deveni în cele din urmă al 2-lea cel mai plantat struguri din Africa de Sud.
Deși crescut sub ideea vinurilor simple, de consum curent, soiul a evoluat de la an la an, iar tehnicile moderne de vinificare reușesc să-l pună în valoare, obținându-se vinuri roșii premium definite de aromele de zmeură, afine, tabac și ciocolată.
Considerat un soi ciudat, este de fapt o experiență. Ai nevoie să fi gustat măcar un vin făcut din Pinotage să înțelegi realmente despre ce este vorba în Africa de Sud.
Din cele 100 de soiuri cultivate aici merită să menționăm faptul că al 3-lea strugure cultivat este Cabernet Sauvignonul, că avem 11 000 de ha de Shiraz și 10 000 de Sauvignon Blanc, iar Chardonnay-ul și Merlotul sunt pe locurile 8 și 9 în ierarhia strugurilor africani.
Va lăsăm să încercați cele 2 selecții dedicate starurilor săptămânii - ONLY CHENIN BLANC și PINOTAGE AND “COUPAGE”.