Cum a început povestea ta cu vinul? A fost pasiune sau oportunitate?
Este știut faptul că familia mea se trage din comuna Cotești. Am copilărit cu mirosul de struguri, de boască proaspată și de must dulce de țară. Bunicul meu a fost pasionat de asta și în fiecare an își muncea cu dârzenie micuța parcelă de viță de vie pentru a obține un vin natural, de casă, de care ne bucuram toți până aproape de Paște. Îmi aduc aminte și acum, era galben, limpede, frumos aromat și dulce. Copil fiind am apreciat gustul ușor și fructat, pentru că la noi în zona copiii erau obișnuiți vara cu șprițul.
Când eram studentă la James Madison University, Virgina, SUA, am avut de realizat un proiect aparent banal: “Ce vrei să te faci când vei fi mare?”. Pentru mine a fost o provocare. La vremea respectivă nu aveam nicio tangență cu acest domeniu dar mi s-a părut fascinantă meseria de Sommelier și cu adevarat importantă, așa că am scris despre asta. Prezentând proiectul în fața întregii săli, am reușit să fiu foarte convingătoare.
La întoarcerea în țară am aflat că tatăl meu cumpărase o fostă fermă și că urmează să ne dedicăm intreaga viață producerii vinului. O coincidență sau nu, plăcută!
Cum a început povestea Crama Gîrboiu? Care a fost factorul ce a declanșat creșterea și dezvoltarea cramei?
Familia noastră s-a ocupat dintotdeauna de agricultură și cumva cultivarea strugurilor a fost firească. Pentru tatăl meu, achizitionarea fostului IAS Cotești a fost la început o oportunitate de business. După aceea au urmat multă nebunie și pasiune. Acum vinul este parte integrată din viața noastră. Încă de la început ne-am propus să obținem calitate și odată cu trecerea anilor zic eu că am și reușit. Nu degeaba am dat numele de familie acestui domeniu. Pentru noi este o etichetă, o garanție a calitătii dar și mai important este mândria noastra, a familiei Gîrboiu!
Dupa fiecare recunoaștere internațională obținută de vinurile noastre am prins și mai mult curaj. Este ca un carusel, odată urcat în el nu poți decât să te bucuri de călătorie.
A fost greu să-ți câștigi respectul în branșă? Simți vreodată că “it’s a men’s world”?
Nu aș putea spune că mi-a fost greu pentru că am studiat și încă studiez foarte mult vinul. Am știut că am dezavantajul vârstei și atunci am compensat prin cunoștințe. Respectul se câstigă și eu sunt o fire foarte ambițioasă și muncitoare. În primul rând a trebuit să îl conving pe cel mai exigent bărbat din viața mea, tatăl meu. Restul a venit de la sine. Faptul că domeniul vinului este unul „masculin” pentru mine a fost un avantaj. Ești mereu protejată și răsfățată, acum să fim sincere, un pic de feminitate dă mereu culoare oricărui domeniu.
Cum a fost parcursul celui mai faimos curs de vinuri din lume – WSET Diploma? Ce ți-a plăcut cel mai mult? Cu ce te-a ajutat cel mai mult?
Nici nu mai țin minte motivul pentru care am început WSET, dar știu sigur că am luat totul în glumă până la LEVEL 3, dat fiind și bagajul de cunoștințe cu care veneam din urmă. În primul rând, pentru mine, Diploma este un test de maturitate. Ador fiecare experientă, fiecare degustare, fiecare curs. Am avut norocul să încep această „facultate” în Austria la Weinakademie Österreich Rust, și să beneficiez de toată exigență sistemului austriac. Au un stil aparte când vine vorba de educație și, mai ales, de a-ți cultiva dragostea pentru vin și viticultură. Nu aveam idee că există atât de multe zone viticole în lume, și mai ales că vinurile pot fi absolut minunate oriunde, indiferent de climă și sol. WSET te învață în primul rând să fii modest, să acorzi atenție fiecărui vin - chiar dacă vizibil arată ca unul defect - să punctezi și să tragi o concluzie. De cele mai multe ori ai tendința să judeci vinul rapid, fără să îi acorzi atenția meritată.
Am învățat să mă bucur de vinuri și asta este minunat! Acum pot spune cu încredere că în fiecare zi studiez un vin! ☺
Ne povestești mai multe despre noile produse Crama Gîrboiu? Petite Helena, Constantin și Bacanta Șarbă?
Sunt proiecte pe care noi le avem în vedere de ceva ani, dar am vrut să atingem în primul rând o maturitate. În domeniul vitivinicol este foarte important să obții maximum de potențial, să iți cunoști soiurile, terroir-ul și mai ales tehnologia. Încă de la început “nebunia’’ noastră a fost Șarba, un soi de care lumea nu prea auzise și care avea o imagine nu tocmai bună. De la prima campanie de recoltare ne-am îndrăgostit de acest soi: o abundență de arome unice. De la an la an am descoperit cum un simplu soi poate crea un adevărat brand.
Crama Gîrboiu este Șarba. După 12 recolte am avut curajul să trecem mai departe și să fermentăm acest soi Sur-Lie (împreună cu drojdia fină) în baricuri noi de stejar franțuzesc. Am creat Bacanta Șarbă Barrique un vin deopotrivă complex, intens și exuberant.
Petite Helena a luat naștere o dată cu fetița mea Elena. Este un proiect de suflet și am vrut să împărtășim această bucurie cu toți prietenii și clienții noștri, prin crearea unui cupaj alb premium inedit.
Constantin urmează să fie lansat zilele acestea. Cred cu tărie că cea mai mare provocare a cramei, de până acum, a fost crearea unui cupaj premium roșu pe gustul tatălui meu, un om aparent simplu, dar foarte exigent și cu așteptări peste măsură. Nu vă mint, am lucrat ani buni la acest „Constantin” deopotrivă fin, elegant, dar și puternic, viril.
Toate vinurile noi lansate vorbesc despre noi, despre terroir-ul unic de la Cotești dar mai ales despre dragostea noastră pentru vin.
Cum crezi că vor fi primite aceste vinuri în condițiile actualului stil de viață?
Cei ce apreciază vinurile noastre sunt sigură vor încerca și vinurile noi lansate...la început din curiozitate, mai apoi, din dragoste. Nu aș putea spune că lucrurile stau ca și înainte și undeva regret avansul cramei de dinainte de pandemie. Trebuie să privim și partea bună a lucrurilor...lumea este sănătoasă, România a trecut cu brio prin această criză mondială și avem toate șansele să revenim la o viață normală în cel mai scurt timp. Cât despre vinuri, eu personal, nu îmi fac griji, trecerea timpului poate aduce doar beneficii.
Am învățat multe în aceste câteva luni, cât de importantă este familia și mai ales sănătatea.
Cât de mult v-a afectat pandemia și în ce aspecte ale afacerii?
HORECA pentru noi reprezentă peste 60% din vânzări. Odată cu închiderea restaurantelor am încetinit și noi ritmul la cramă. Am avut surpriza să recuperăm încasările din hipermarketuri unde creșterea a fost de peste 100% față de anul anterior.
Pandemia ne-a „obligat” să găsim soluții. Am descoperit frumusețea vânzării online și mai ales a Digital Marketing-ului.
Există și o parte bună în toată această experiență: niciodată nu am avut timp suficient să ne maturăm vinurile la sticlă înainte de lansare. Acum avem tot timpul necesar pentru a lansa noua producție exact când trebuie.
Per total suntem optimiști. Exportul s-a menținut, chiar avem discuții avansate să listăm pe piețe noi.
Care este obiceiul tău de consum? Vin alb? Rose? Roșu? Ce alegi cel mai des de la Crama Gîrboiu?
Primesc întrebarea asta tot timpul ☺ să vă povestesc o zi perfectă din viața mea. Spumantul Cuartz la micul dejun (pentru că îți dă curaj și energie), un pahar de vin rose la prânz, că merge asociat cu orice, și seara un pahar - două de vin, independent de cină. Ador asocierea preparatelor culinare cu vinul și militez mereu pentru ea. În ultima vreme, beau destul de des Bacanta Fetească Neagră. Cred că am făcut o mică obsesie pentru acest vin. Este fabulos! Cu alte cuvinte, nu consumați un singur vin în exces, nu faceți ca Livia! ☺
Care este vinul care te-a impresionat cel mai mult de-a lungul timpului? De ce?
Categoric Șarba! M-am bucurat ca un copil când am văzut vinul care ia naștere în baricul nou de stejar. Nu îmi venea să cred cât de frumoasă și elegantă poate fi Șarba noastră. Toată lumea, neavizată de altfel, susținea sus și tare că Șarba nu merge baricată dar nimeni nu a încercat până la noi! Cum poți să susții ceva fară să știi? Pentru mine a fost cea mai mare realizare. Este proiectul meu de suflet și mă mândresc cu el peste tot!
Cu ce soi românesc rezonezi cel mai mult și de ce?
Feteasca Neagră fără doar și poate! Cred că am descoperit la Cotești cel mai complex terroir pentru acest soi și o să demonstrăm în anii ce urmează. Lucrăm cu absolut toate forțele cu acest soi, de la diferite tehnici de tăiere, normare, cules, vinificat până la maturare și îmbuteliere. Tocmai am achiziționat o microlinie nouă pentru procesarea strugurilor roșii plus vinificatoare premium de mică capacitate; în plus, testăm și stafidirea pentru acest soi unde rezultatele sunt surprinzătoare.
Ne împărtășești o întâmplare hazlie din experiența ta cu industria vinurilor?
În primii ani la Crama Gîrboiu, întotdeauna eram confundată la stand cu hostessele, eu mergând personal la toate prezentările cramei. Venea întrebarea: “Unde este domnișoara Livia, dorim să vorbim cu ea!” și eu răspundeam: “Spuneți, vă rog!” și primeam veșnica replică: “Nu, nu, cu domnișoara avem treaba.” ☺ în urmatoarea secundă mă trezeam singură la stand și asta a durat ceva ani...