Ovidiu, de ce v-ați avântat în industria vinurilor? Ce v-a atras la regiune pentru a cumpăra și a replanta aici vie?
Ne-a atras posibilitatea de a crea un business sustenabil. Fiind conștienți de capitalul și potențialul vitivinicol al zonei, eu și fratele meu, Daniel Moldovan ne-am hotărât să investim în acest domeniu.
Ce crezi că este mai important pentru o cramă: pasiunea sau o gândire comercială bună?
Cred că pasiunea este esențială într-un astfel de domeniu, pentru a putea crea un produs cultural. Gândirea comercială este practic structură reală, care trebuie să-ți permită să oferi business-ului o siluetă individuală. Fără a avea o structură clară comercială, partea de creație fie se sufocă fie nu este viabilă.
Care sunt atuurile zone voastre?
Curățenia pământului, faptul că pământul este aproape de stadiul de ``virginitate``. Nu avem un pământ corupt de marea agricultură industrială. El este viu, acesta este un atuu foarte important pentru noi. Și, în fond, și pentru vin, pentru tipicitatea și individualitatea acestuia. Pentru a întări și mai tare conceptul de sustenabilitate, am mai plantat în urmă cu 2 ani, 62 de hectare de pădure, în preajma viței de vie. Curățenia aerului este un alt atuu de capital de care beneficiem. Și nu în ultimul rând, avem o comunitate unită.
Ce au în comun cultivarea de legume și fructe (activitate în care voi activați de ani buni) cu producția de vin?
Dragostea pentru pământ și dragostea pentru natura și fructele ei.
Că tot suntem într-o perioadă ciudată prin prisma pandemiei, voi cum ați fost afectați și ce măsuri ați luat?
Am fost foarte afectați începând cu luna martie a acestui an. Am gândit o schemă prin care să creștem brand awarness-ul, să maximizăm vânzările online, să sprijinim cât mai mult comunitatea locală și mediul HORECA. Nu am disponibilizat personal. Privim acest proiect pe termen lung. De asemenea, faptul că am deschis pensiunea oeno-gastro-turistică, ne-a ajutat cu vânzări mai bune direct de la crama.
Ați construit noua pensiune într-o perioadă incertă, ce v-a ținut motivați să o finalizați?
Da, am hotărât să riscăm într-o perioadă foarte incertă. Însă, acest context a creat și o oportunitate. Românii și-au schimbat focusul de pe turismul extern, pe turismul intern. Fapt ce a creat `demand`. Noi am fost în poll position datorită pachetului nostru oeno-turistic.
Care este vinul tău preferat de la crama Jelna? Dar soiul de struguri preferat?
Mi-e greu să răspund la aceasta întrebare. Însă, vinul, care mă destinde mereu, pe care pot să-l beau oricând, cu plăcere și în orice context este vinul cu versatilitatea cea mai ridicată. Precum Sauvignon Blanc-ul Dealu Negru.
Cu care dintre vinurile Jelna crezi că se asociază cel mai bine slana de Bistrița? :)
M-ați făcut să râd bine☺. Cu siguranță, Feteasca Regală și Rose-ul Pinot Noir Wild Yeast.