Valentin Ceafalău: Sur Mer - vinuri estivale, ce au fost create să inspire oamenii să viseze
Liniile delicate ale sticlei, designul şi cromatica ei estivală, cu năvodul aruncat peste valurile trasate precis pe fundul sticlei, toate parcă având rolul de a scoate în prim plan soarele logoului Cramei Rasova, îţi arată de fapt că Sur Mer este mai mult decât un simplu concept de marketing. Esteticul sticlei vine să completeze oferta vinului din pahar, adăugând experienţei gustative alături de văz, miros şi gust şi partea solid-palpabila, tactilul.
Fiecare dintre cele trei vinuri Sur Mer îţi vorbesc despre locul din care provin, despre pământul nisipos al Dobrogei, despre Dunăre, despre vântul arid, dar în special despre”Marea cea mare”, însă o fac într-un mod cât se poate de prietenos şi de relaxat. Deloc pătimaşe, cu un mod de exprimare modern şi altruist, fiecare dintre vinurile Sur Mer mizează pe forţa de impact a fructului copt, pe o lejeritate gustativă, pe eleganţă, dar şi pe o structură mineral-acidă.
Pinotul Gris performează mineral, echilibrat, tonic, cu arome florale şi citrice pronunţate şi un gust crocant, răcoritor. Sauvignonul Blanc adoptă un stil mai sobru, fără să renunţe la tipicitatea de Lume Veche, a Sauvignonului clasic, cu tente de ardei verde accentuate, alături de senzaţiile citrice, cu o aciditate impresionantă. Ultimul, dar nu cel din urmă, rozeul “fură” prim-planul acestei game, oferindu-se floral-fructat, lejer, colorat, cu o mineralitate salină. Sunt vinuri estivale, vinuri prietenoase, inspirate de mare, care cu siguranţă au fost create să inspire oamenii să viseze.
Câteva pahare şi pronunţarea exersată a numelui “Sur Mer”, bineînţeles cu “r-ul” graseiat, îţi va trezi în minte imaginea pălăriei de soare împinse către ceafă, împunsăturile impertinent terapeutice ale scoicilor sparte sub tălpi, mirosul nisipului încins, răcoarea brizei, îmbrăţişarea “maternă” a apei mării…