Crama Villa Vinèa a fost fondată în 2004, în Valea Târnavelor, de către Heiner Obberauch, proprietarul Salewa Group, care include branduri precum Oberalp, Salewa Sport, Pomoca, Wild Country etc. Cu o suprafață de 70 de hectare, pe care sunt cultivate 12 soiuri locale și internaționale de struguri, printre care se numără Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir, Merlot și Kerner, compania produce, în prezent, 20 de vinuri, grupate în 4 game: Classic, Premium, Selection și V2.
Istorie
Povestea Villa Vinèa a început în anii 2000, când, aflat într-o vizită în România, Heiner Oberrauch a descoperit Valea Târnavelor, o zonă viticolă, care l-a cucerit prin frumusețe și despre care a aflat că fusese cândva faimoasă pentru roadele sale. Interesat de ideea de a investi aici, antreprenorul pasionat de vinuri - care a crescut într-o familie cu tradiție oenologică, stabilită în nordul Italiei - a hotărât să testeze calitatea solului, trimițând o serie de mostre la un institut de cercetare agricolă, din sudul Tirolului. Rezultatele au fost minunate, confirmând că solul este bogat în substanțe minerale și că este ideal pentru cultivarea soiurilor de struguri albe, aromate. Coroborând acestea cu faptul că și condițiile climatice erau excelente, Heiner Oberrauch a fondat, în 2004, Villa Vinèa.
Terroir
Vinurile Villa Vinèa sunt rezultatul unui microclimat unic, seva unui pământ extraordinar, amplasat pe valea râului Târnava Mică, una dintre cele mai vechi regiuni viticole ale Transilvaniei. Combinația de soiuri plantate pe pantele cu expoziție predominant sudică este unică. Vânturile vestice și nord-vestice favorizează reglarea ritmului viței-de-vie, evaporând apa în exces provenită din roua dimineții, ceața sau precipitațiile, ajutând, astfel, ca strugurii să rețină zaharuri și să dezvolte aciditate tipică și arome specifice acestui terroir.
Măsuri luate pentru a asigura calitatea vinurilor Villa Vinèa:
Modelarea dealului înainte de plantare;
Numărul redus de plante pe hectar (între 3.333 și 4.500, față de media de 5.500 - 6.000);
Normarea producției, în fiecare an, menținând-o între 2-6 tone de struguri pe hectar.
Echipă
Vinificatorii Villa Vinèa sunt Celestino Lucin, italianul care a fost declarat Vinificatorul Anului de către prestigioasa publicație Gambero Rosso, și Mihaly - Miși - Deneș, directorul local de producție, cel care coordonează activitățile de zi cu zi ale cramei.
Din februarie 2019, Directorul General al cramei este Mircea Matei, cel care s-a alăturat cramei în 2017, în funcția de Director Comercial.
Despre Mircea Matei
Villa Vinèa este pentru mine un proiect de suflet, în care mă regăsesc foarte mult, care combină într-un mod foarte fericit dorința mea de a fi mai aproape de natură, înclinația umanistă – ușor artistică -, și plăcerea de a cunoaște oameni diverși, din domenii profesionale diferite, din țări diferite, cu culturi diferite.
În plus, este și o foarte bună potrivire cu profilul meu profesional, care este în primul rând de constructor / dezvoltator: businessuri, organizații, branduri, modele de sisteme de distribuție - compania Castel Vinum fiind în acest moment în plin proces de dezvoltare și extindere.
Aici am găsit și o cultură a lucrului bine făcut, cu responsabilitate și rigurozitate dar, în același timp, și cu foarte multă încredere și autonomie – adică un model 100% antreprenorial - exact ceea ce îmi doresc în acest moment al carierei.
În cei peste 20 de ani de experiență în business – fie ca manager în corporații, fie în calitate de consultant pentru companii mici sau medii din FMCG sau în proiectele antreprenoriale proprii - am avut ocazia să analizez și să înțeleg foarte multe categorii de produse și obiceiuri de consum și de cumpărare ale diferitelor segmente de public.
Niciun alt produs și nicio altă categorie de produse nu stârnește atâta emoție precum vinul.
Într-o lume din ce în ce mai globalizată și uniformizată, niciun alt produs nu provoacă bucuria pe care o provoacă diversitatea poveștilor despre vinuri și diversitatea aromelor și modelelor de vinificație, diversitatea terroirurilor! Iar posibilitățile de asociere gastronomică multiplică continuă varietatea gusturilor de care te poți bucura!
O cramă cu filozofie orientată spre terroir, o companie pe un model antreprenorial 100% și o echipă foarte apropiată de tipicitatea vinurilor noastre, formată din profesioniști energici, cu caractere puternice, cu temperament, de o mare diversitate culturală, implicați și efervescenți ca un Cuvée Celest– mă fac să cred că avem aici un “cupaj” de elemente care, după o perioada corespunzătoare de “maturare” vor forma ceea ce se numește în lumea vinului un “vin mare” – adică un întreg armonios și remarcabil!
Premii cramă
2019 - 6 medalii de aur și 1 de argint la IWCB
Citat Mircea Matei
“Beneficiem de o serie de factori, care ne favorizează: întregul ansamblu dat de poziționarea geografică, sol și condițiile climatice, care influențează, inevitabil, potențialul strugurilor și oferă vinurilor o mineralitate extrem de apreciată, mai ales în cazul albelor, dar și acest tandem al vinificatorilor. Celestino Lucin, italianul premiat de către Gambero Rosso, și Mihaly - Misi - Denes, directorul nostru de producție, fac, de 10 ani, o echipă excelentă, care reușește să scoată în evidență, într-un mod atrăgător, extrem de convigător, terroir-ul local. La toate acestea, se adaugă orientarea noastră către calitate și consecvența. Astfel, ne propunem ca, în următorii ani, să devenim crama românească recunoscută pentru vinurile sale albe, aromatice, excepționale.”, continuă Mircea Matei.
Citat Heiner Oberrauch
“Premisa de la care am pornit acum 15 ani a fost că, atunci când standardul de viață va crește, cererea de vinuri bune va evolua și ea, direct proporțional. Acest principiu funcționează și, prin urmare, vedem rezultate tot mai bune de la un an la celălalt. Scopul nostru, însă, e mai mare de atât, vrem să creăm cel mai bun vin alb din România, ceva care să fie remarcabil și să reprezinte cel mai înalt segment al culturii vinului. La cea mai importantă competiție de vinuri desfășurată în România, International Wine Contest of Bucharest 2019, crama noastră a primit 6 medalii de aur, din partea unui juriu internațional, independent. Acest succes ne încurajează să rămânem lideri pe segmentul vinurilor albe, aromatice și să poziționăm Villa Vinèa ca un brand puternic și autentic în România. Pentru noi, e important să promovăm regiunea și Valea Târnavelor drept a zonă viticolă, frumoasă, rafinată. Suntem un brand de referință, așa că ne dorim să fim eponimul vinurilor albe, aromatice, cu o atenție specială pe spumante.”, Heiner Oberrauch.