O nouă săptămână începe pe www.desprevin.ro, un nou drum spre o alta regiune a României.
De această dată poposim la Niculițel, județul Tulcea, la aproximativ 270 de km de București, în inima Dobrogei noastre mult iubite. Un areal viticol cu totul deosebit datorită influenței atât a Dunării, dar și a Deltei. Podgoria de la Sarica Niculițel, una dintre cele mai vechi din regiune, readusă în atenția noastră de puțini ani, prin investiția și implicarea omului de afaceri Marius Iliev.
Via Viticola - Sarica Niculiţel înseamnă tradiţia milenară, binecuvântată de soarele care îmbrăţişează dealurile Saricii și ale Niculiţelului şi mângâiată de apropierea răcoroasă a Dunării. În cea mai veche podgorie a Dobrogei, cu soiurile sale alese şi nobile, vinul este o poveste despre binecuvântarea naturii şi despre pasiunea pentru desăvârşire.
Viziunea actualilor proprietari este să redea acestei bijuterii a viticulturii româneşti strălucirea şi recunoaşterea pe care o merită și să scoată la lumina soiurile de struguri cultivate aici de zeci de ani. Prin strategii dinamice şi printr-o chibzuită retehnologizare, acest terroir singular îşi recapătă pe zi ce trece locul în topul producătorilor români de vinuri de înaltă calitate.
Via Viticola înseamnă, aşadar, o gamă unică de vinuri, cu personalităţi aparte şi cu o complexitate remarcabilă, amintind mereu de aroma verilor dobrogene de la marginea Deltei.
Terroir-ul zone este definit de influența vecinătății podgoriei cu Delta Dunării, de unde viile își iau și apa necesară, dar și răcoarea adusă de curenții ce se formează pe canale lăsând strugurii să se coacă în tihnă. Soluri cenușii, rendzinice și litosoluri pe calcare scheletice fac ca zona să fie potrivită atât pentru cultivarea soiurilor roșii cum sunt Fetească Neagră, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Syrah, cât și pentru cele albe: Aligote, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rin, Fetească Alba, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Fetească Regală.
Astăzi, Via Viticola - Sarica Niculiţel deţine o podgorie proprie generoasă de 400 hectare și achiziționează în plus struguri de la o serie de producători locali. Chiar dacă, în esenţă modul de selecţie al strugurilor, introducerea lor în cramă şi metodele tradiţionale vechi de mii de ani au fost păstrate, noile tehnologii de vinificaţie sunt mânuite cu măiestrie de oenologi de renume internaţional, accentuând amprenta specifică zonei Sarica Niculiţel.
Echipa din spatele podgoriei este nouă formată din oameni cu viziune în domeniu, păstrând însă liniaritatea și consistența vinurilor, aducând un fin omagiu frumuseții zonei prin vinurile produse aici.
La începutul anului 2019 podgoriei de la Sarica Niculițel i s-a alăturat sub același acționariat podgoria Domaine Prince Matei, sau Vila Zorilor, proprietate ce a aparținut Vinarte în judetul Buzău, la Zorești. Podgoria este celebră pentru vinul obținut aici - Prince Matei Merlot.
Dacă vă place povestea Via Viticola Sarica Niculițel în această săptămână găsiți pe desprevin.ro selecțiile de vinuri, atât cele dobrogene cât și cele muntene.