În această nouă săptămână ne urcăm imaginar în mașină și ne îndreptăm spre cea mai nord-estică parte a României – spre satul Averești, podgoria Huși, la 65 de km de Iași și 15 km de Huși – județul Vaslui. Aici poposim la Domeniile Averești!
Despre Domeniile Averești
Istoria recentă a început să se scrie aici începând cu 2010 când Constantin Duluțe, antreprenor de top din zona Moldovei cu ștate vechi în agricultura românească, preia fostul combinat de vinificație de la Huși. Acesta era o unitate de elită a viticulturii românești în anii 70 -80, unde se vinificau celebrele Busuioacă de Bohotin și Zghihară de Huși, vinuri pe care reprezentanții României le ofereau la recepțiile și dineurile oficiale.
Combinatul de vinificație a intrat în declin în ultimele decade, activitatea reducându-se de la un an la altul. “Achiziția combinatului și a cramelor de la Huși reprezintă o continuare a activităților familiei noastre în acest domeniu, prin care am vrut să salvăm și să repunem în valoare unul dintre cele mai importante obiective ale patrimoniului viticol al României – combinatul și cramele de la Huși” a declarat dl. Constantin Duluțe.
Istoria și filozofia locului
Sunt locuri în România unde frumosul, romanticul și tradiția se întrepătrund, dând naștere unui veritabil izvor de emoții și trăiri. Domeniile Averești este unul dintre acestea, este zona în care se transpune povestea vinului de legendă în realitate.
Începând din 2010, la Averești a început revigorarea viticulturii la standarde de excepție.
Replantarea viilor până la un număr de 650 hectare de viță nobilă în prezent, construirea unei crame ultramoderne și formarea unei echipe de oenologi și viticultori experimentați, specialiști de înaltă clasă, vorbesc despre pasiunea și dedicația echipei de la Averești.
Numai aici, în Moldova cea veselă și generoasă, țară a basmelor și a legendelor, se puteau naște vițe nobile precum Zghihara și Busuioaca, adevărate bijuterii ale patrimoniului oenologic românesc vechi. În lumea iubitorilor și pasionatilor de vin, Zghihara și Busuioaca sunt legende despre care se vorbește cu nostalgie, iar acum, îngrijite și ocrotite, respectate prin muncă și înnobilate de istorie, soiurile autentice de la Averești se transformă simplu și firesc în vinuri proaspete și rafinate.
Pe lângă vinurile roze aromate și cele albe care se bucură de apreciere și succes, la Averești, calitățile unice ale climei și ale solului confer vinurilor roșii fineţe, taninuri lejere, culoare vie, arome florale și un gust crocant și fructuos.
În fiecare pahar de vin Domeniile Averești, este o notă a pasiunii, condimentată de noi provocări și noi descoperiri, o frumoasă poveste de dragoste.
Terroir
De jur împrejur (la N,V,E) comuna este încadrată de o ramă înaltă formată din dealuri. Altitudinea maximă a reliefului zonal este de 407 m în Dealul Mare – Arsura. Așezată în zona de contact a Podisului Central Moldovenesc cu Depresiunile Bohotin – Mosna și Huși, într-o zonă cu un climat temperat-continental, cu ușoare nuanțe de microclimat în zona platourilor superioare, comuna Bunești-Averești este caracterizată de cateva subdiviziuni hidrogeologice, în care predomină solul nisipos și nisipos-argilos, cu substrat sărac în ape subterane de mică adâncime. Izvoare sunt semnalate la obârșia pârâurilor: Bunești “Dealul Bobului”, Armășeni “Valea lui Solomon, Averești “Bazinul lui Negruți”, Plopi “Lohan” și Tabalaești “La Livada”. Pedologic învelișul de sol este predominant format din molisoluri și argiluvisoluri. Datorită fragmentării și diversității formelor de relief care se întâlnesc (culmi, versanți cu diferite înclinări, văi înguste) atât topoclimatul cât și solurile sunt diferite.
Acest terroir asigură aici condițiile optime pentru a obține vinuri unice, seci, răcoritoare și delicate.
(sursa: Vicu Merlan. Monografia comunei Bunesti-Averesti, ed. Stef, Iasi 2014).
Soiurile de struguri cultivate
Zghihară de Huși, Fetească Regală, Fetească Albă, Busuioacă de Bohotin, Aligote, Sauvignon Blanc, Traminer, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Pinot Noir.
Emblemele podgoriei fiind unica Busuioacă de Bohotin, acest frumos unicorn al vinurilor Domeniile Averești, autentica Zghihară de Huși și sofisticatul Aligote adus aici de Rene Faure primul vinificator al podgoriei.
Numele podgoriei
“La Averești am considerat că omul sfințește locul, însă locul este etern și poartă moștenirea oamenilor ce l-au călcat. Am ales să ne reprezinte Avereștiul, locul în care întemeietorul zonei viticole pe care noi o îngrijim astăzi, a lăsat moștenire conacul, crama, bazinele de captare a apei. La randul nostru consolidăm, renovăm și sperăm să dăinuiască încă pe atât, pivnița ce datează din 1874 și conacul din 1872. “