Săptămâna aceasta ne-am propus să vă ducem în zona ce face trecere din Muntenia, spre Moldova: Vrancea, România - zonă viticolă cu ștate vechi în materie de vinuri și cu soiuri locale uneori cultivate doar aici. Vorbim mai cu seamă despre Dragosloveni, aflat în județul Vrancea. La 150 de kilometri sau cam 2 ore și ceva cu mașina ajungi la crama Gîrboiu ce își propune să pună zona vitivinicolă vrânceană din nou pe harta vinurilor românești.
Când spunem “Vrancea”, spunem în general vinuri albe, cu aciditate, răcoritoare, numai bune de șpriț; spunem Șarbă, Plăvaie, Fetească Albă, Muscat Ottonel și uneori soiuri roșii cum ar fi Fetească Neagră. În ultimii ani, însă, prin investițiile din zona, prin preluarea fostei crame a boierului Zamfirescu și modernizarea centrului de vinificare, prin atragerea de fonduri europene, începe să se creioneze o nouă față a potențialului vitivinicol al zonei.
Astfel, în 2005 se deschid porțile cramei Gîrboiu, podgorie de 140 de hectare de viță de vie, afacere de familie axată pe reabilitarea imaginii zonei ce poartă ca Denumire de Origine Controlată (DOC) – Cotești.
Zona viticolă Cotești are ca parametri definitorii faptul că se află la cotitura arcului carpatic, că aici se întâlnesc microplăcile tectonice, solurile sunt unele dintre cele mai fertile din țară, relieful fiind vălurat, colinar, cu altitudini cuprinse între 100 și 300 de metri și faptul că zona este măturată de mase de aer rece ce ajută ca strugurii să se coacă lent și să rețină aciditate - adică parametrii optimi pentru creșterea strugurilor de calitate ce stau la baza vinurilor bune.
Dragostea pentru zonă și ambiția familiei Gîrboiu de a aduce pe piața vinuri bune a făcut ca numele cramei să fie chiar numele proprietarilor, ca gir pentru ce avea să urmeze aici.
Pariul cramei este pentru soiurile locale: Șarba, Plăvaia și Feteasca Neagră.
Șarba este soiul ce definește filozofia de aici, soi alb local, obținut în anii ‘70, la stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești și reinventat în anii 2000, alături de Plăvaie, alt soi alb local.
Pentru soiurile roșii se dorește a demonstra că Feteasca Neagră se simte acasă aici și anume că au acest terroir de excepție la Cotești, cu un echilibru fantastic între climă, aciditate și mineralitate, care le poate aduce unicitate și un caracter aparte pentru acest soi intens dezbătut atât la nivel local, cât și internațional.
Desigur că, la fel ca orice cramă, soiurile de struguri ce se cultivă aici sunt variate: avem atât Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, dar și Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir.
Echipa este una tânără și dornică să experimenteze așa că toamna trecută, strugurii de Fetească Neagră au fost supuși stafidirii, un procedeu similar cu cel întâlnit la vinul Amarone. Astfel an de an vinurile se schimbă, direcțiile se schimbă.
Ce ramân constante sunt sunt valorile și principiile din spatele brand-ului Crama Gîrboiu, și anume: familie, calitate, transparență, tradiție și curaj.