Una dintre poveștile mai puțin știute de la Crama Gîrboiu este aceea a relației cramei cu soiului local Șarba.
Un strugure alb ce a fost obținut în anii ‘70 la stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești, județul Vrancea, prin încrucișarea soiurilor Riesling Italian și Tămâioasă Românească. Până de curând, Șarba era considerată un vin ușor de cursă lungă cu arome de trandafiri și miere, lipsit de eleganță și fără ifose de soi internațional, fiind catalogat ca un strugure semi-aromat, crescut într-un areal unde vinurile albe se definesc și prin aciditatea sprințară. Pentru că la crama Gîrboiu echipa experimentează în materie de vinuri, și-au propus, în primul rând, să facă din acest soi emblema cramei și să-l ducă la un alt nivel. Așa că acest soi a devenit parte din aproape toate gamele de vinuri ale cramei, iar în 2018 a luat ființă prima Șarbă din România ce a fost maturată în butoaie de stejar franțuzesc, pe drojdiile fine. Aceste procedee de vinificare întâlnite mai ales la vinurile franțuzești au arătat o nouă fațetă a soiului, cea elegantă și rafinată.
Pentru că ne aflăm în săptămâna sărbătorii Sfinților Constantin și Elena vom povesti în cele ce urmează despre cele mai noi vinuri ale cramei Gîrboiu: “Petit Helena” și “Constantin”.
Mica descriere a soiului este strâns legată de primul vin – Petit Helena - care a apărut în 2019 pentru a celebra venirea pe lume a fetiței Liviei Gîrboiu – Elena. Pentru că vinul acesta s-a dorit a fi atât tineresc, jovial și prietenos, cât și elegant; să păstreze autenticitatea locului, dar să aibă și o doză de sofisticare, s-au ales trei vinuri pentru asamblaj: Chardonnay-ul maturat in baric pentru eleganță, Chardonnay proaspăt pentru structură și Șarba pentru tinerețe, arome și apartenență atât la familie cât și la loc.
Trecând în registrul de vinuri roșii, de vinuri bărbătești, săptămâna aceasta se lansează cel mai nou vin al cramei – Constantin - un asamblaj inspirat din celebra zonă Bordeaux din Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră.
Povestea vinului surprinde trăsăturile proprietarului cramei – Constantin Gîrboiu – în esență, un om simplu, dar foarte exigent cu vinurile sale. Vinul s-a născut din dorința fiicei sale, Livia, de a avea un asamblaj roșu premium pe gustul tatălui său - mare provocare după cum povestește chiar ea.
Vinurile au fost selectate din cele mai bune butoaie, după îndelungă maturare. Proporțiile din cupaj au fost alese atent, astfel avem Merlotul - cu finețea și eleganța sa, Cabernet Sauvignonul - cu forță și structură și, în final, pentru a adăuga sarea și piperul asamblajului, avem Feteasca Neagră - un vin roșu puternic, elegant, ce vine, totuși, cu amprenta locului. Aprobat fiind de cel căruia îi este dedicat numele a fost ales natural, primind astfel locul de amiral al vinurilor cramei.
Pentru voi, în săptămâna aceasta, Constantin și micuța Helena, sfinții cramei Gîrboiu.