Să facem un exercițiu de imaginație!
Ne urcăm în mașină, din centrul Bucureștiului. Destinația ne este încă necunoscută. Știm că este o sâmbătă dimineață cu aer cald de vară. Nu adie nici pic de vânt, iar noi plecăm lăsând în spate orașul amorțit. Mașina se îndreaptă repede pe străzile goale spre autostrada A3. Într-o oră jumătate ajungem la Dealu Mare. De la Gura Vadului cotim stânga pe drum și ne ținem după indicatoare. Ieșim de pe șosea, intrăm pe drumul pietruit printre vii și după vreo 4-5 kilometri se vede un mic conac și sigla mare: “Bine ați venit la Licorna WineHouse!”
Săptămâna aceasta suntem în podgoria Dealu Mare, patria vinurilor roșii și a poveștilor ce continuă să se scrie zilnic, așa cum este și cea de față: Licorna.
Licorna sau inorogul, ca animal mitologic, posedă puteri miraculoase: vindecă bolile, curăță răul și dă viață. Dacă Licorna nu a fost văzută niciodată, vinul care-i poartă numele poate fi descoperit aici și, întâmplător sau nu, are aceleași calități. În plus, nu trebuie vânat cu cete de arcași iscusiți, este suficient doar să fie degustat pentru a-și lăsa amprenta în memoria iubitorului de vin.
Crama, așa cum poate fi admirată în prezent, a fost deschisă în 2013, însă locul s-a îmbogățit de poveste mulți ani înainte ca Licorna să fie o inspirație pentru nume. Localnicii spun că mai bine de 100 de ani în urmă, soții Nicolae și Elena Nicolau (moșieri din zonă) au hotărât să-și construiască o cramă pe acest loc. Nicolae Nicolau îl visase pe domnitorul Constantin Brâncoveanu, care îi cerea să clădească o cramă unde să facă un vin negru precum cocoșul din curtea acestuia.
Cât despre vinul negru solicitat de domnitor, se face și în prezent, iar crama nu a ieșit din basm și poartă numele de Licorna Winehouse.
Podgoria ce aparține de Licorna Winehouse are aproximativ 30 de hectare, la o altitudine de 215 m, unde se cultivă în condiții optime pe pante abrupte soiurile Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon.
Vinurile produse aici își au “casa” în conacul ce a fost construit între anii 1907-1909 de soții Nicolau, cu pietrari italieni care, în acele vremuri, erau învățători în arta sculpturii pietrelor pentru localnicii tohăneni.
Dacă ar putea povesti, fiecare piatră ar spune unele dintre cele mai frumoase întâmplări la care au fost martore și astfel am putea afla noi taine despre meșteșugul vinului. Astăzi, în aceeași pivniță, la maturarea vinurilor participă 80 de baricuri din diferite tipuri de stejar, împreună cu trei budane destinate catifelării vinului roșu, de 2000 de litri și de 3000 de litri.
Dar cum orice loc este desăvârșit de oameni, de Licorna Winehouse se ocupă Virgil Harabagiu – proprietarul, Bogdan Anghel – directorul general și Gabi Lăcureanu - vinificatorul.
“Din vie, de unde pornește strugurele pentru vin, până în paharele consumatorilor, produsul nostru este îngrijit ca un obiect de preț de către o echipă de 10 persoane. Nici mulți, nici puțini. Suficienți pentru a avea fiecare responsabilitățile bine trasate și pentru a duce mai departe, cu fiecare zi care trece, acest bun - vinul.”
Este una dintre cramele pentru care eu port un atașament aparte, pentru acele zile ale copilăriei când hoinăream pe aceste meleaguri, pentru primii oameni care m-au primit să văd procesul de creare a vinurilor din interior, pentru locul frumos cu vii aliniate și tufe de trandafiri colorați, dar și pentru calitatea și autenticitatea vinurilor produse aici.
Vă invit săptămâna aceasta să descoperiți și voi selecțiile de vinuri Licorna Winehouse și să vă faceți propria părere despre care dintre ele vă este mai aproape de inimă.