“Dacă vedem o pădure, ne întrebăm cine a udat-o, cine a fertilizat-o? Nimeni! Totul a făcut natura, fără ajutorul nimănui. La fel se întâmplă și cu vița de vie. Nu folosim substanțe chimice, doar ascultăm natura. Viile noastre se hrănesc doar cu ceea ce pământul și cerul oferă, cu ploile care le udă, iar gerul și căldura le sculptează. Viței de vie nu îi lipsește nimic și, veți vedea, nici vinului! Când îl veți bea, veți întelege, cu siguranță, ce înseamnă agricultura biodinamică.” Leonello Anello - Doctor în agricultura biodinamică
Suntem din nou într-una dintre cele mai vechi regiuni ale României, în Dobrogea. În satul Peștera, în DOC Murfatlar, zonă viticolă cu ștate vechi. Aici în 2011, Bogdan Mihalcea, antreprenor român, plantează 154 de ha de viță de vie. Călătoriile sale de inițiatice în frumoasa lume a vinului l-am făcut să înțeleagă faptul că vinul bun pornește întotdeauna din vie. Că struguri sănătoși și gustoși sunt cheia marilor vinuri ale lumii, astfel s-a născut idea cultivării celor 154 de ha după principiile biodinamicii. Sistem de cultivare a strugurilor aproape holistic ce permite vițelor să se dezvolte natural fără intervenții suplimentare. Aici, în 2011 a luat ființă prima fermă biodinamică a României.
Via este atent supravegheată de doctorul în biodinamică Leonello Anello, figură ilustră în Toscana (Italia), inspector de certificare al Asociației Demeter Italia și membru asociat al Societății Italiene pentru Științele Solului și al International Union of Soil Sciences.
Soiurile cultivate la Domeniul Bogdan, toate în regim biodinamic, sunt următoarele: Feteasca Neagră, Pinot Noir, Syrah (Shiraz), Merlot, Riesling, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon.
Vinul obținut la Domeniul Bogdan este ecologic, sub bagheta titratului oenolog internațional Philippe Cambie.
“Munca mea este aceea de a ghida și a însoți viticultorii pe propria lor cale”, este profesiunea de credință a lui Philippe Cambie, cel declarat “Oenologul anului 2010” de către Robert Parker, iar în 2011, într-un top realizat de Revista Wine Enthusiast, considerat “printre cei mai buni cinci oenologi ai anului.“
Începând cu anul trecut în România, se poate bea și primul vin 100% biodinamic, PĂTRAR.
“Suntem convinși că strugurii de înaltă calitate pot fi obținuți doar prin respectarea principiilor și ritmurilor Naturii, acest mod de cultivare permițând terroir-ului să se exprime prin dezvoltarea de arome autentice și prin producerea de vinuri cu personalitate.“
Așa că în această nouă săptămână vă invităm să comandați, degustați și să înțelegeți mai bine de ce ce înseamnă un vin ecologic și biodinamic.