Bine ați venit la Cramele Jidvei!
Întorși după periplul nostru virtual în Lumea Nouă a vinurilor, după America cea puternică și plină de vinuri “cărnoase”, mergem mai departe spre a cunoaște mai bine România noastră viticolă. Și nu puteam ajunge decât la o emblemă a viticulturii autohtone, la Jidvei.
La 50 de kilometrii de Alba-Iulia, cetatea de scaun și inima Transilvaniei, podgoria Jidvei își întinde cele 2500 de hectare de viță de vie între râurile Târnava Mare și Târnava Mică, areal viticol cunoscut sub numele de Podgoria Târnave.
2500 de hectare de viță de vie, 4 crame unde sunt procesați strugurii și transformați în vinuri și vinarsuri delicioase fac din compania Jidvei cel mai mare producător de vinuri din România și cea mai mare podgorie cu proprietar unic din Europa.
Un strop de istorie: “Viile din podgoria Târnave formează astăzi cea mai reprezentativă și mai importantă zonă viticolă din Transilvania. Numeroase vestigii și documente stau ca mărturie a vechimii viticulturii din Transilvania. Între anii 484-425 î.Hr. apar primele mențiuni istorice despre practicarea viticulturii pe Văile Târnavelor. Tradiția cultivării viței-de-vie în zona Târnavelor este menționată și de Herodot (600 î.e.n.), care susținea că geto-dacii erau viticultori renumiți. Această tradiție s-a dezvoltat de-a lungul timpului, iar, în jurul anului 1200, ținutul este menționat în hărțile epocii ca Weinland – Țara Vinului, așa cum rezultă dintr-o hartă inclusă în “Chorographia Transylvaniae” întocmită de Ioan Honterus în 1532.
În 1177, are loc prima atestare documentară a Cetății de Baltă, una dintre cele mai importante cetăți medievale de pe Valea Târnavei Mici. În 1489, regele Matei Corvin îi dăruiește Cetatea de Baltă domnitorului Ștefan cel Mare, împreună cu o plantație de viță-de-vie în satul Velț. În anul 1560, este finalizată construcția actualului Castel Bethlen-Haller, începută după dărâmarea vechii cetăți în anul 1544.”
Raportându-ne la istoria relativ recentă, în anul 1949 este înființată Întreprinderea Agricolă de Stat Jidvei ce dăinuie până în 1999 când este cumpărată de familia Necșulescu. Perioada de 50 de ani a lăsat moștenire locului cel mai vechi brand de vinuri din România – gama Tradițional, 3 dintre cramele actuale Bălcaciu, Jidvei și Blaj și produsul emblemă al Jidveiului – spumantul făcut după metoda tradițională.
O dată cu privatizarea fostului IAS, totul se schimbă, de la retehnologizarea cramelor, modernizarea podgoriilor, renovarea Castelului Bethlen-Haller, înființarea școlii de viță de vie (cea mai mare pepinieră din România) și în esență filozofia de vinificare a vinurilor, aducând pe piață vinuri de calitate și constanță.
În prezent, Jidvei înseamnă:
Crama Jidvei – în comuna Jidvei, unde se procesează și îmbuteliază mare parte din producția de vin, fiind cea mai mare crama din portofoliu.
Crama Blaj ce găzduiește vinoteca unde se odihnesc peste 200 000 de sticle tezaurizate și ce funcționează ca locație de stocare a vinurilor înainte a fi date spre consum.
Crama Bălcaciu – centrul de producție pentru vinurile spumante și distilatele pe bază de vin.
Ultima fiind Crama Tăuni înființată în 2014, centrul de producție foarte modern, ce utilizează energiile gravitaționale în fluxul de producție al vinului, considerată cel mai mare centru ce acest tip din Europa.
Climă și Geografie
Viile Jidvei se întind în Podișul Transilvaniei, între râurile Târnava Mică și Târnava Mare, pe dealuri cu înălțimi de 400-500 m. Areal protejat de intemperii, cu ierni blânde, dar diferențe mari de temperată între zi și noapte în perioada de coace ce favorizează evoluția lentă a strugurilor și reținerea acidității. Jidveiul este cunoscut pentru vinurile albe produse aici, dar în ultimii 5-7 ani datorită încălzirii globale în podgorii se cultivă soiuri roșii folosite pentru vinurile rose sau spumantele rose.
Soiuri de struguri
Podgoria Jidvei este cunoscută ca fiind casa Feteștii Regale, strugurele alb fanion al cramei. Un alt strugure ce merită atenția noastră este Traminerul Roz din care se fac ice wein-uri delicioase. Deasemenea Sauvignon-ul Blanc, Chardonnay-ul, Feteasca Albă, Feteasca Neagră, Gewurztraminer-ul, Pinot Gris-ul, Muscat Ottonel-ul, Merlot-ul sau Pinot Noir-ul s-au aclimatizat perfect aici, dând vinuri excelente de la an la an.
Deși considerat cel mai mare producător de vinuri din România, Jidvei, aduce în prim plan vinuri de calitate ce respectă pe cât de mult posibil terroir-ul locului, calitatea, constanța și mediul înconjurător.
Vă invităm ca în această săptămână să descoperiți și să înțelegeți mai bine vinurile unui producător de amploarea Jidveiului.