Bine ați venit la Crama Jelna, crama care păstrează amprenta Transilvaniei. A istoriei de aici, a soiurilor de struguri, a pământului și a tradiției. Ne aflăm la 5 km de Bistrița, în satul Jelna, un loc cu totul aparte, unde în 2011 frații Moldovan, antreprenori născuți și crescuți în zonă, cumpără și replantează fostele vii din sat.
Cei doi păstoresc 26 de ha de viță de vie, o cramă nu foarte mare, unde se produc anual undeva la 80 000 de sticle cu vin bun, ce rămân fidele Transilvaniei. Și mai nou, din vara acestui an și o pensiune, unde, în afara de camerele cochete, ai ocazia să participi la degustarea de vinuri uneori condusă de vinificatorul cramei, alteori chiar de unul dintre proprietari. Crama Jelna este o afacere de familie, o crama boutique, unde vinurile se fac artizanal.
“Nu facem altceva decât să continuăm și să ocrotim o poveste, o zona și un spirit vitivinicol care a zăcut adormit timp de mai multe secole aici în Jelna. Dealurile, unde ne-am plantat vița-de-vie conform hărților vechi de câteva secole ale acestei zone vitivinicole, au fost cultivate cu viță-de-vie dar nu sunt specificate soiurile. Până şi pe harta iosefină, realizată de Imperiul Austro-Ungar în 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar întinse plantaţii de viţă de vie pe dealurile din Jelna.”
Cele 26 ha sunt cultivate cu: Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel şi Pinot Noir. Mai e puţin loc şi pentru niscaiva Merlot şi Cabernet Sauvignon.
Crama Jelna face parte din arealul viticol Lechința, loc aflat pe paralela de 47 de grade, considerat ca areal viticol de zonă rece. Dealurile pe care sunt așezate viile ajung și până la 500 de m înălțime, fapt ce face ca strugurii să se coacă în tihnă și pe lângă zahăr să rețină și aciditate. Vinurile produse aici sunt întotdeauna definite de aciditatea ridicată și de prospețime.
Vinificatorul cramei este Darius Pripon, tânăr cu specializări internaționale și experiență de vinificare în Dobrogea și Dealu Mare.
"Eu întotdeauna vinific ascultând cu atenție vocea terroir-ului. Dacă timpul și viața mi-au oferit șansa de a vinifica în mai multe zone din România (Dealu Mare, Oltina, Murfatlar), precum și din lume (Franța, Noua Zeelanda), de a studia în România, Spania și Italia, pot să vă spun că toată această experiență binecuvântată nu a făcut altceva decât să mă smerească în fața perfecțiunii naturii, a jocului vieții din vița-de-vie și a ingineriei naturale ce alchimizează strugurele în vin. Astfel, în vinurile noastre, veți putea regăsi tipicitatea clară de Lechinta-Jelna, proaspete, acide, puternice, rafinate și aromate, precum și multe suprize venind din partea unei vinificări pro-active, și anume vinuri create cu drojdii sălbatice, indigene, altele cu drojdii selectionate, altele cu fermentație secvențială, unele lăsate la macerat în pieliță, altele în presă, altele fără maceratie. Toate au fost adaptate. Nu s-a urmat nicio rețetă clasică și nici nu vom urma vreuna. Mereu și mereu vom încerca să surprindem cu ochiul nostru uman, perfecțiunea pe care ne-o dăruiește natura."