Cramă tânără, Aramic demonstrează potențial de producere a unor vinuri foarte bune, lucru confirmat deja de rezultatele obținute de vinurile din prima recoltă. La Vinfest 2016, la Vârșeț (Vrsac), în Serbia, a luat o Medalie de Aur cu Muscat Ottonel demisec 2015. La aceeași competiție i-au mai fost premiate Rose-ul, Cabernetul Sauvignon și Pinot Noir-ul. Construită în 2015 cu ajutorul fondurilor europene, crama are o capacitate de producție de 200.000 litri.
Culesul strugurilor se realizează manual. Crama deține propria linie de îmbuteliere, totul este nou, modern, din inox și materiale de cea mai bună calitate. Rezervoarele sunt controlate automatizat din punct de vedere termic și, în viitor, urmează să fie înființată și o sală dotată cu baricuri de stejar, pentru maturare.
În momentul de față, Aramic cultivă și prelucrează vie de pe o suprafață de 48 ha, dar există intenții pentru extinderea teritoriului. Soiurile cultivate sunt: Muscat Ottonel, Fetească albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir.
Cosmin Crăciunescu, managerul de la Aramic, are un deziderat extrem de ambițios, un îndemn inserat chiar pe frontispiciul site-ului cramei: „ARAMIC vine să țină piept vremurilor actuale. Oferă sprijin oamenilor însetați de adevăr, luptă împotriva clișeelor și stereotipurilor, paralizează facultățile critice, animă putința de a-l asculta pe celălalt.” www.crama-aramic.ro
“Crama Aramic continuă tradiția zonei prin atenția acordată cultivării viței de vie și producției vinului doar din strugurii proprii. În cadrul cramei se produc vinuri din patru soiuri de struguri albi și patru soiuri de struguri negri, două cupaje și un rose. Pe viitor vom lărgi gama de vinuri și sperăm să ajungem la 14 tipuri de vinuri”, continuă Cosmin.
“Despre zona viticolă Silagiu mi-ar plăcea să vorbească vinurile pe care le producem. Cu toate că viile sunt tinere (2010-2012) vinurile au un caracter aparte, mineralitatea lor este o surpriză plăcută atât pentru mine, cât și pentru consumatori”, completează Adalbert Marton oenologul cramei Aramic.
“Nu am materiale de comparație cu anii precedenți, dar am în față o foaie goală de hârtie care trebuie umplută. De aceea încerc să experimentez, să caut cea mai bună exprimare atât a soiurilor autohtone românești, cât și a celor internaționale pentru că Merlot, Sauvignon Blanc sau Pinot Noir or să se exprime diferit aici în zona Silagiului, pentru că terroir-ul este diferit”, mai spune Adalbert Marton.
Un aspect foarte important, exportul, a fost întărit și de reprezentanții Aramic. Marea șansă a viticultorilor români este să ducă peste hotare vinuri de calitate din soiuri autohtone pentru că nici o altă țară nu poate concura cu acestea. Iar acest lucru se poate realiza numai prin unitate și colaborare. Deși potențialul României ca producător este cunoscut pe plan internațional, vinurile românești nu sunt pe lista scurtă a țărilor care importă volume mari de vin la ora actuală, precum Anglia, Germania, China (etc..).
Consumatorii au nevoie să audă cât mai mult despre vinurile românești pe toate canalele posibile, demers îmbrățișat și de noi la Desprevin.ro
Crescând calitatea consumatorului și pasionatului român de vin, crește automat și calitatea vinului românesc și invers.